Cezaevi değil, organik çiftlik!

Foça Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda bulunan mahkûmlar organik sebze meyve yetiştirerek hem meslek ediniyor, hem de milli ekonomiye katkı sağlıyorlar.

Cezaevi değil, organik çiftlik!

Foça Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda yatmakta olan mahkûmlar organik sebze meyve yetiştirip hayvan besiciliği ve mandıracılık yaparak tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin olumlu etkilerinden faydalanıyorlar.

İzmir'in Foça ilçesinde bulunan Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda organik sebze meyve yetiştirmekten mobilya üretimine, hayvan besiciliğinden mandıracılığa kadar farklı meslek gruplarında uzmanlaşan hükümlüler, cezaları bittiğinde meslek sahibi bireyler olarak topluma kazandırılıyor.

Türkiye'nin en büyük cezaevlerinden Foça Açık Ceza İnfaz Kurumu'nun diğer cezaevlerinden farkı henüz kampüsün girişinde göze çarpıyor. Söz konusu cezaevi, Adalet Bakanlığı'nın ceza infaz kurumlarının sadece cezayı uygulayan değil, kişiyi tekrar topluma kazandırmaya çalışan kamu kurumları olma hedefini tam anlamıyla yerine getiren tarım cezaevlerinden biri.

Kalın duvarlarla örülü olmayan bu cezaevi, temiz havası, doğal ortamı, yeşil alanı, seraları, atölyeleri, spor sahaları ve güler yüzlü çalışanları ile her ne kadar "cezasını çekmekte" olsa da bilindik mahkûmlardan uzak "geçici misafirleriyle" tam bir "topluma kazandırma" projesi olarak örnek teşkil ediyor.

Mahkûmların topluma kazandırılma sürecinde ise en büyük yardımcıları tarım ve hayvancılık faaliyetleri.  Ceza evindeki mahkûmlar bir yandan cezalarını tamamlarken, diğer yandan adeta bir işkolu gibi çalışan atölyelerde üretim yapıyor. Daha önce meslek sahibi olmayan mahkûmlar burada meslek öğrenirken diğerleri de üretime katılıyor.

On iki farklı dalda üretim yapan atölyelerde üretilen ürünler "Fo-Ce" markasıyla satışa sunulurken, yoğurt, peynir, ayran gibi süt ürünleri ve yumurtaları katkı maddesiz, doğal olması ve kalitesiyle başta hâkim ve savcılar olmak üzere adliye çalışanlarından ve adliyeye işi düşen vatandaşlardan büyük ilgi görüyor ve kısa sürede tükeniyor.

Geçen Yıl 2 Milyon Lira Kâr Etti
Foça Açık Ceza İnfaz Kurumu İkinci Müdürü Yusuf Fidanoğlu, 12 dönüm araziye kurulu cezaevinin 1963 yılında jandarmadan alındığını, şu anda 500 hükümlünün bulunduğunu söyledi.

Fidanoğlu, mandıra, demir, mobilya ve ziraat atölyelerinde yapılan üretimin yanı sıra, beş yüz büyükbaş, bin küçükbaş hayvanla besicilik yaptıklarını ve kurumun et ihtiyacını karşıladıklarını, hatta Kurban Bayramı'nda 100 kadar küçükbaşı da sattıklarını dile getirerek, "Amacımız hükümlüleri rehabilite etmek. Bir yandan cezalarını bitirirken diğer yandan meslek öğrenip harçlık alıyorlar. Birçok hükümlü geçimini bununla sağlıyor. Ortalama 200 lira alıyorlar. İş riskine karşı sigortaları yapılıyor" dedi.

Fidanoğlu, günlük yaklaşık 20 ton işleme kapasitesi bulunan mandırada yoğurt, ayran, peynir çeşitleri ve tereyağ üretimi yaptıklarını, 24 bin kapasiteli iki tavuk çiftliğinde doğal yumurta üreterek günlük toplayıp, ceza infaz kurumlarına ve satış noktalarına gönderdiklerini belirtti. Mobilya atölyesinde ise genelde kamu kuruluşlarına ya da adliyelere sipariş üzerine üretim yaptıklarını anlatan Fidanoğlu, kampüsteki zeytin ağaçlarından toplanan zeytinlerden katkısız, sızma zeytinyağı ürettiklerini, kampüste ayrıca çam fıstığı, nar, incir, ayva gibi ağaç çeşitlerinin bulunduğunu dile getirdi.

Ürünlerinde düşük de olsa kar marjı bulunduğunu ifade eden Fidanoğlu, "Piyasadaki özel sektör gibi değil tabii. Geçen sene yeni mandıra tesisi gibi yatırımlar yaptığımız halde 2 milyon liranın üzerinde kâr elde ettik. Hedefimiz bunu ikiye katlamak. Yeni yatırımlara da devam edeceğiz. Yapımı devam eden sürü sağım tesisi inşaatımız var, bitince yenisini yapacağız" diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 29 Ocak 2014, 12:27

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52