Gıdada adil rekabet istiyorlar

Avrupa Gıda ve İçecek Sanayi Konfederasyonu FoodDrinkEurope, gıda ve içecek sektörüyle ilgili Rekabet Raporu'nu yayınladı.

Gıdada adil rekabet istiyorlar

Avrupa Gıda ve İçecek Sanayi Konfederasyonu FoodDrinkEurope, 2013-2014 Rekabet Raporu’nda AB kurumlarını gıda ve içecek sanayinin rekabet imkanlarını artırmaya yönelik olarak tasarlanmış sektörel politikalar ortaya koymaya davet etti. Raporda, bu politikanın uygulanmasını sağlayacak üst seviye bir forum kurulması da önerildi.

Avrupa Komisyonu’nun rekabet açıklaması öncesinde yayınlanan “Gıda ve İçecek için bir Sektörel AB Politikasının Teşviki” (Promoting an EU Industrial Policy for Food and Drink) başlıklı FoodDrinkEurope Raporu ile şunlar amaçlanıyor:

- AB gıda ve içecek sanayinin son performans verilerini sunmak,

- Sektörün istikrarlı, döngüsel olmayan ve güçlü bir üretim sektörünün karakteristik özelliklerini taşıdığını açık şekilde aktarmak,

- AB gıda ve içecek sanayinin, mühendislik, otomotiv ve kimyasallar gibi diğer önemli sektörlerin önüne geçerek AB GSYH’sının en büyük yüzdesini oluşturduğunun altının çizilmesi,

- Sektörün ihracat payları, özel Ar-Ge yatırımları ve işçi verimliliği konularında uluslararası rakiplerle başa baş gidebilmek için çok çabaladığının gösterilmesi.

Avrupa gıda ve içecek üreticilerinin, sektörün inovasyon ve ihracat performansını artırmaya yönelik şekilde tasarlanmış bir sektörel AB politikasına duyulan ihtiyacı vurguladıkları rapor, ayrıca bu politikanın uygulanmasını sağlayacak üst seviye bir forum kurulmasını da öneriyor.

2013-2014 Rekabet Raporu’nun yayınlanmasının ardından konuşan FoodDrinkEurope Başkanı Jesús Serafín Pérez, raporun, Avrupa gıda ve içecek sanayinin süregelen güçlü ekonomik performansını ortaya koyduğunu ve sektörün birincil önceliğinin, yani gıda ve içecek konusunda bir sektörel AB politikası oluşturulması ve uygulanması gereksiniminin altını çizdiğini söyledi. Raporun rekabet konusundaki Avrupa Komisyonu oturumlarına ışık tutacağını belirten Pérez, AB liderlerinin Avrupa’ya endüstriyel alanda rekabet avantajı kazandıracak bu tarz sektörel girişimlerin önemini anladıklarından emin olduğunu ekledi.

Güncelleme Tarihi: 29 Ocak 2014, 13:20

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52