Süt tüketimi diyabet riskini azaltıyor!

Diyabet'e karşı yasaklı yiyecek listenizi iyi tanımak kadar, hangi yiyeceklerin sizin için faydalı olduğunu bilmek de o derece önemli!

Süt tüketimi diyabet riskini azaltıyor!

Şeker hastalığı, diğer adıyla diabet ülkemizde en sık görülen hastalıkların başında geliyor. Şeker hastalığı deyince aklınıza ilk önce kısıtlanan yemekler geliyor. Ancak, yasaklı yiyecek listenizi iyi tanımak kadar, hangi yiyeceklerin sizin için faydalı olduğunu bilmek de o derece önemli!

Şeker hastalığı nasıl meydana geliyor?
Pankreasın ürettiği insülinin yetersizliği veya etkisizliğinden kaynaklanır. İnsülin olmayınca, besinlerle aldığımız şeker ve diğer besin unsurları, ihtiyaç duyan hücrelere giremez. Böylelikle, hücreler şekersizlik çekerken, kanda şeker normal değerlerin üstüne çıkar. Kanda şekerin çok artması, zehir etkisi yaratır ve vücudun tüm hücrelerini tahrip eder.

Yörsan Gıda Mühendislerinden Nilüfer Hakarayan süt bileşiminde bulunan palmitoleik asit denen yağ asidinin şeker hastalığı riskinin düşmesine yardımcı olduğunu belirtiyor.  Bu nedenle şeker hastalığı riskinin azalmasında düzenli süt tüketiminin çok önemli olduğunu söylüyor.

Süt diyabete şifa olan nadir besinlerden!
Şeker hastası olanların en çok dikkat etmeleri gereken unsur beslenmeleridir. Zira bazı yiyecekler kan şekerini yükseltirken bazıları da ise bu sıkıntıya derman oluyor. Trans palmitoleik asit isimli bir maddenin yalnızca sütte ve süt ürünlerinde bulunduğunu ortaya çıkartan bilim insanları, bu asidin şeker hastalığına yakalanma oranını oldukça azalttığını belirtiyorlar. Vücut tarafından üretimi yapılmayan bu asit, şeker hastalığı ve şeker hastalığına bağlı sağlık sorunlarını önemli ölçüde azaltıyor.

Yörsan Gıda Mühendislerinden Nilüfer Hakarayan bilim insanlarının yaptıkları araştırmalarda düzenli olarak kafi miktarda süt ve süt ürünleri tüketmenin trans palmiotelik asitin şeker hastalığını önlendiği anlaşılsa da, aşırı süt tüketmemeye de dikkat edilmesi dengeli tüketilmesi konusunda uyarılarda bulunuyor.

Yörsan Gıda Mühendislerinden Nilüfer Hakarayan sözlerine şöyle devam ediyor: "Süt ve süt ürünlerinde bulunan yağlar, bazı bünyelerde kilo yapabilir ve bu da başka sağlık sorunlarını tetikleyebilir. Bu nedenle kilo almaya eğilimli bünyelere süt tüketimi için daha çok yarım yağlı sütlerin içilmesi tavsiye edilmektedir" diyor. 

Güncelleme Tarihi: 29 Ocak 2014, 14:38

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52