10. GAPFOOD Fuar kapılarını açtı

Türkiye'nin marka kentlerinden Gaziantep iki ayrı fuara aynı anda evsahipliği yapıyor. 5. GAPTARIM ve 10. GAPFOOD fuarları açıldı.

10. GAPFOOD Fuar kapılarını açtı

5. Tarım, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı(GAPTARIM) ile 10. Gıda, Gıda Teknolojileri ve Ambalaj Fuarı (GAPFOOD), kapılarını ziyaretçilere açtı.
Gaziantep Valisi Erdal Ata, Akort Fuarcılık tarafından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının desteği ve Gaziantep Sanayi Odası (GSO) işbirliğiyle Ortadoğu Fuar Merkezi'nde düzenlenen açılışta, son yıllarda Türkiye genelinde tarım ve hayvancılıkta devlet olarak önemli destekler verildiğini, buna paralel olarak da önemli gelişmeler sağlandığını söyledi.

Teknoloji ve sanayide ne kadar ileri gidilirse gidilsin tarım ve hayvancılığın ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayan Ata, şöyle konuştu:
"Dünyanın en gelişmiş ülkelerine baktığınız zaman en yüksek korumayı tarımda ve hayvancılıkta yaptıklarını görüyoruz. Avrupa, Amerika ülkelerine bakın kendi çiftçisini kendi üreticisini korumak için her türlü tedbiri alıyor. Çünkü o sektörlerin insan hayatında vazgeçilmez sektörler olduğunu görüyoruz. Belki otomobil ve bilgisayar olmadan hayatımızı ikame ettirebiliriz ama gıda olmadan hayatımızı idame ettirme şansımız yok. O nedenle mutlaka ve mutlaka ne kadar ileri düzeyde teknolojiye sahip olursak olalım tarım ve hayvancılığı asla ihmal etmemiz gerekir."

Bir sanayi kenti olan Gaziantep'in, İpekyolu üzerinde kurulmasıyla tarihten gelen bir üretim ve ticaret kültürü olduğunu belirten Ata, kentin bir taraftan sanayisini geliştirirken diğer taraftan da tarım ve hayvancılığın desteklenerek geliştirilmesi gerektiğine dikkati çekti.

GSO Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu da Türkiye'nin metropol kentlerinden olan Gaziantep'in 5 organize sanayi bölgesi, küçük sanayi siteleri ve serbest bölgesi ve binlerce çalışanıyla modern alt yapıya sahip olduğunu söyledi.

Kentin, ekonomik yapısıyla Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin dünyaya açılan kapısı, bölge ve ülke ekonomisinde önemli bir üretim merkezi olduğunu ifade eden Topçuoğlu, şöyle konuştu:
"Coğrafi konumunun getirdiği avantajlarla düzenlenen fuarlar, katılımcı firmaların Ortadoğu, Körfez ülkeleri, Orta Asya'daki Türk cumhuriyetleri ve Uzakdoğu pazarlarına ulaşılması için büyük imkanlar sağlıyor. Bunların yanı sıra, bölgedeki potansiyelin tam anlamıyla harekete geçirilmesi, kalıcı iş bağlantılarının gerçekleştirilmesi, ürün ve hizmet kalitesinin iyileştirilmesi, firmaların uluslararası rekabet yapısının güçlendirilmesi, dış pazar paylarının arttırılması ve sağlıklı bir işbirliği ortamının oluşturulması açısından da fırsatlar sunmakta. Fuarımızı yaklaşık 30 bin kişinin ziyaret etmesini bekliyoruz."

Ortadoğu, AB ve Afrika ülkeleri başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesine Gaziantep'ten gıda ürünleri ihraç edildiğini dile getiren Topçuoğlu, Gaziantep'in hububat, bakliyat ve tarımsal sanayi ürünleri ihracatının geçen 1 milyar 580 milyon dolara ulaştığını kaydetti.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer ise kentin fuarlar şehri olma yolunda hızla ilerlediğini ifade etti.

Tarımda 2023 vizyonu hedefleri hakkında  bilgi veren Koçer, "Sürdürülebilir tarımsal büyümesini devam ettiren, Tarımsal Gayrisafi Yurtiçi Hasılası 150 milyar dolara ulaşmış, tarımsal ihracatı 40 milyar doları aşmış, parçalı arazilerini birleştirerek 14 milyon hektar alanda arazi toplulaştırmasını tamamlamış, 8,5 milyon hektarlık sulanabilir alanın tamamı modern sulama teknikleriyle suya kavuşmuş bir ülkeyiz" dedi.

Akort Fuarcılık Genel Müdürü Hülya Akkaya da üretici firmaları ve çiftçileri aynı çatı altında birleştirerek, bölgenin mevcut potansiyelinin değerlendirilmesi noktasında sektöre katkı da bulunmayı hedeflediklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından fuarın açılışı gerçekleştirilirken, sanatçı Mahmut Tuncer'in yaptığı buzağı güzellik yarışması düzenlendi.

Ulusal düzeyde organize edilen fuarda, üreticilerin her türlü tarımsal faaliyetlerini ve ürünlerini sergilemesinin yanı sıra çiftçilerin ihtiyaç duyduğu hizmetler, modern tarım teknolojileri, son teknolojiye sahip makine ve sistemler yer aldı.

Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2014, 13:14

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52