Minik eller ‘güvenilir gıda’yı tarif etti

Tüketicinin güvenilir gıda bilincini pekiştirmek ve gelecek nesillerin daha duyarlı yetişmesine katkı sağlamak için önemli bir proje hayata geçirildi.

Minik eller ‘güvenilir gıda’yı tarif etti

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Honeybana Balparmak işbirliğiyle düzenlenen ‘Geleceğimizin Gözüyle Güvenilir Gıda Resim Yarışması’ ödülleri Ankara Bilkent Otel’de gerçekleştirilen törenle sahiplerini buldu. Törene Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Altıparmak Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak ve çok sayıda davetli katıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker törende yaptığı konuşmada, üretimin artmasıyla güvenilir gıdanın daha da önemli hale geldiğini söyledi. Eker, “Raflardaki ürünleri sadece denetlemekle kalmadık. Güvenilir gıdayı resim ve fotoğraf yani sanat yoluyla masum çocuklarımızın sınırsız hayal gücüyle görmek istedik” dedi.

Bakan Eker, vatandaşların tüketeceklerinden daha fazlasını tabaklarına koyduğunu ve bunun sonucunda israf olduğunu belirterek, “Bir yılda 1 milyar 300 milyon ton gıda maddesi çöpe atılıyor. Bu miktar dünyadaki bütün açları doyuracak yeterliliktedir. Bunda en çok bize gerçekte bunu öğretecek olan çocuklardır. Biz aslında hayatımızda birçok şeyi eğer dikkat edersek öğrencilerden öğreniriz. Çocukların bakışı, davranışı en hikmetli, en saf, en temiz bilgiye dayalı davranış biçimidir” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yarışmaya 80 bin çocuğun katıldığını vurgulayarak “Bu resimleri iyi okumak gerekiyor. Gıdaları çocuklarımıza ulaştırmak, onları yeterli, dengeli ve güvenli beslemek zorundayız”  şeklinde konuştu.

Jüri başkanı Prof. Dr. Uğurcan Akyüz ise, sanatın insan ruhunun estetik hali olduğunu belirterek, “Sanat, farklı olanı fark edip ortaya çıkarmaktır. Bu etkiyi de; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Honeybana Balparmak yaptı” ifadelerini kullandı.

Gıda sanayisinde 33 yıldır hedeflerinin güvenli ve sağlıklı gıdaya ulaşmak olduğunu ifade eden Altıparmak Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak ise, balın çok kolay taklit edildiğini ancak zor tahlil edildiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından dereceye girenlere ödülleri verildi. Her il birincisine bilgisayar, ikincisine multimedya tablet, üçüncüsüne bisiklet ve Honeybana Balparmak ürünleri hediye edildi. Ülke çapında dereceye giren öğrencilere armağan olarak fotoğraf makinası hediye edildi.

Hepsi farklı bir hayalin peşinde
Çocukların dikkatini gıda güvenirliliğine çekmek amacıyla ‘Geleceğimizin Gözüyle Güvenilir Gıda Resim Yarışması’nda dereceye giren öğrenciler ödüllerini aldılar. 

Miniklerin de katıldığı ödül töreni renkli görüntülere sahne oldu.

Ülke genelindeki tüm özel ve resmi ilköğretim okullarının 2’inci, 3’üncü ve 4’üncü sınıf öğrencilerinin katıldığı yarışmada Türkiye birincisi Karaman’dan Elif Kurt oldu.

Elif Kurt, birinciliği kazandığı resimde gıdaların hangi aşamalardan geçerek sofralarımıza geldiğini anlatmaya çalıştığını söyledi.

‘Güvenilir gıda’ denince aklına ‘hazır olmayan’ gıdanın geldiğini belirten Kurt, “Mesela sütü, direk hiçbir katkı maddesi olmadan soframıza kadar geldiğini, meyvelerin de hazır ağaçlardan geldiğini anlattım” dedi.

Yarışmanın ikincisi ise Sinop’tan Rümeysa Tunç. Öğretmeninin konu düşünmede yardımcı olduğunu aktaran Tunç, “Genellikle aklıma dışarıda satılan gıdalar geldi. Resimle ilgilenenlere beyinlerini kullanmalarını öneriyorum” diye konuştu.

Yarışmaya Mersin’den katılarak üçüncü Asya Ülger de, “Güvenilir gıda denince aklıma hayvanlar geldi. Hayvanların bize verdiği kaynaklar aklıma geldi. O yüzden inekler ve tavuklarla böyle bir resim yaptım” şeklinde konuştu. 

Yarışmada ayrıca Artvin’den Aleyna Su, Honeybana Balparmak Özel Ödülü’ne layık görüldü. Geleceğimizin gözüyle güvenilir gıda resim yarışması kapsamında 81 ilde ilk üçe giren resimlerden oluşan sergi, tüm Türkiye’yi dolaşacak.

Güncelleme Tarihi: 20 Aralık 2013, 14:42

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52