Tandırda kaz damak çatlatıyor

Unutulmaya yüz tutan ekmek tandırlarında kaz pişirilmesi damak tadına önem verenlere ayrı bir lezzet sunuyor.

Tandırda kaz damak çatlatıyor

Kars ve Ardahan bölgesinin geleneksel lezzetleri arasında yer alan kazın, unutulmaya yüz tutan ekmek tandırlarında pişirilmiş hali damak tadına önem verenlere ayrı bir lezzet sunuyor.

Kars'ın Arpaçay ilçesine bağlı köylerde yaşayan kadınlar, kar yağmasıyla sofralardaki yerini almaya başlayan kazı mevsimde birkaç kez tandırlarda pişiriyor.

İlk olarak tandırın üzerine konulan derin kazanın içinde yaklaşık olarak 2 saat haşlanan kaz, daha sonra demire takılarak tandırdan aşağı sallandırılıyor.

Köylü kadınlar, ısının vurmasıyla kızarmaya başlayan kazın yağının ziyan olmaması için de tandırın alt kısmına köylerde "kabılca" olarak bilinen pilavı da koyuyor.

İlçeye bağlı Büyükçatma köyünde yaşayan Gülhan Birdal, kazın yemek kültürlerinde ayrı bir yere sahip olduğunu belirterek, kaza diğer besin maddelerine göre daha çok önem verdiklerini söyledi.

Kazların Cumhuriyet Bayramı'ndan sonra kesilmeye başlandığına değinen Birdal, kazın lezzet açısından çok farklı olduğunu ve o bölgede yaşayanların bu tadı çok iyi bildiğini ifade etti.  Kazın her şeyinden faydalandıklarını söyleyen Birdal, yağıyla kızartma ve hamur işi yaptıklarını, tüyünden de yastık yaptıklarını belirtti.

Kaz etinin daha çok yanına yapılan patates ve bulgur pilavıyla tüketildiğini anlatan Birdal, bu sene 20 kazı olduğunu ve tandırda bu kazlardan pişirdiklerini söyledi. Kazı suda haşladıklarını ve tandırın altına da pilavı koyduklarını ifade eden Birdal, kazın yağının alttaki pilava damladığını ve güzel bir lezzet oluştuğunu vurguladı.

Kazın tandırda daha lezzetli olduğunu söyleyen Birdal, pişme süresinin kaza göre değiştiğini ama 1-2 saat içinde piştiğini ifade etti.

Köy muhtarı İbrahim Birdal da, kazın protein değeri yüksek olan bir besin maddesi olduğunu ifade ederek, kabılcayla birleştiği zaman besin değerinin daha da yükseldiğini kaydetti. Kabılcanın kendileri için pirincin alternatifi olduğunu vurgulayan Birdal, kabılca kazın yağıyla birleşince harika bir tadın oluştuğunu anlattı.

Güncelleme Tarihi: 20 Aralık 2013, 14:17

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52