Çin'den ABD'ye mısır resti!

Çin hükümeti, ithal edilen 545 bin ton mısırın gıda güvenliği standartlarına uymadığı için ABD'ye iade edileceğini açıkladı.

Çin'den ABD'ye mısır resti!

Çin Kalite Denetleme İdaresi, ABD'den ithal edilen 545 bin ton mısırda transgenik (genetiği değiştirilmiş) içerik tespit edildiği ve gıda güvenliği standartlarına uymadığı için ABD'ye iade edileceğini açıkladı.

Ülkenin Fucien, Guangdong, Şandong ve Cıciang eyaletlerindeki limanlarda bulunan kontrol ve denetleme birimlerinin yaptığı incelemeler neticesinde, 12 partilik 545 bin ton mısırda, Çin Tarım Bakanlığı'nın onay vermediği "MIR162" adlı transgenik içeriğe rastlandığı bildirildi. Sözkonusu ithalat ürünlerinin, ABD'ye iadesi için gerekli işlemlere başlandığı belirtildi.

Pekin makamlarının ABD'ye, Çin'e ihraç ettikleri mısırların üretim yerleri, depolanması ve lojistiğine ilişkin denetim tedbirlerini arttırması talebinde bulunduğu ifade edildi. ABD'ye, Çin Tarım Bakanlığı'nın onay vermediği transgenik mısrların bir daha ülkeye kesinlikle sokulmayacağı uyarısı da yapıldı.

Dünyada yaklaşık 60 milyon hektarlık alanda transgenik bitkilerin ekim ve üretimi yapılıyor. 40 milyon hektarlık alanda transgenik bitki üretimi yapan ABD, bu alanda başı çekiyor.

"Genetiği değiştilmiş" maddelerin, tarım zararlarına karşı dirençli olduğu için kullanıldığı ancak uzun vadede toprağı kısırlaştırdığı, ekolojik dengeyi bozduğu ve doğal çevreye zarar verdiği belirtiliyor.

Güncelleme Tarihi: 20 Aralık 2013, 15:33

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52