Bu peynir Almanya'da yok satıyor

Almanya’da dünyanın bir çok ülke ve şehrinden gelen peynirler arasında yapılan yarışmada Kargı tulum peyniri üçüncü oldu.

Bu peynir Almanya'da yok satıyor
Yaz mevsiminde üretilip sohbaharda satışa sunulan Kargı “tulum peyniri” yok satıyor. Kargı tulum peyniri Almanya’da dünyanın bir çok ülke ve şehrinden gelen peynirler arasında yapılan yarışmada üçüncü oldu.

Çorum’un Kargı ilçesine özgü koyun ve keçi sütünden üretimi yapılan “tulum peyniri” yok satıyor.

Yağı alınmayan sütten yapıldığı için sıcak ortamlarda ve buzdolabında bulundurulmadan serin ortamda saklanarak tüketilen Kargı tulum peyniri Almanya’da dünyanın bir çok ülke ve şehrinden gelen peynirler arasında yapılan yarışmada üçüncü oldu. Önümüzdeki günlerde Hollanda’da yapılacak bir yarışmaya katılacak olan Kargı tulum peyniri buradan da dereceyle dönmeyi hedefliyor.

Kargı Tulum Peyniri’nin kendine has bir lezzeti olduğunu belirten Kargı Kaymakamı Ali Erdoğan, ‘’Kargı Tulum Peyniri Türkiye’de pek bilinmemesine rağmen önceki yıl Almanya’da 3 oldu. Bu yıl da İtalya’ya gönderdik, ilk 10 peynir arasına girdi. Önümüzdeki günlerde yine Hollanda’da yapılan bir yarışmaya göndereceğiz oradan da iyi bir derece bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Peynir üreticisi Mustafa Döğen, şu anda çok sayıda ile meşhur tulum peynirinden gönderdiklerini söyledi.

Tulum peynirinin lezzetinin koyun ve keçilerin yaylalarda yediği ottan geldiğini belirten peynir üreticisi Hanife Aksoy, samanla beslenen koyun ve keçilerden elde edilen peynirden aynı lezzetti alamadıklarını söyledi.

Yaz mevsiminde yaylalarda üretilen sonbahar mevsiminde ise pazarda satışa sunulan Kargı tulum peynirinin özelliği hayvanlardan sağılan taze sütün sıcaklığını kaybetmeden süzülerek ve yağı alınmadan mayalanıp değişik işlemlerden geçirilerek tulumlara basılıp yapılması. Hayvanlardan sağılan sütün mayalanmasının belirli bir sürecin ardından bez torbaya basılıyor. Bu işlem yayladan göçlerin ineceği ekim ayı sonuna kadar devam ediyor. Yayladan inme zamanı olan Ekim ayı sonu yaklaştığında, peynirlerin pazarlanması için konulacağı tulumun hazırlanmasına başlanılıyor. Tulumlar koyun ve kuzu derilerinden yapılırken deriler çeşitli işlemlerden geçirilerek iyice temizleniyor ve küçük parçalar halinde kesilerek dikiliyor, Büyük bez torbalarda suyu akıtılan peynirler, beyaz bir çarşaf üzerine boşaltılıyor. Boşaltılan bu peynirler dikilip hazırlanan tulumlara içinde hiç hava boşluğu kalmayacak şekilde sıkıştırılarak basılıyor. Basılan bu tulumlar özenli bir şekilde pazarlara getirilerek satışa sunuluyor.

Güncelleme Tarihi: 20 Aralık 2013, 14:20

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
YORUMLAR
Recep kurtyuzu
Recep kurtyuzu - 5 yıl Önce

Buy yarisma hollandanin neresinde yapilicak tulum peyniri benim sabah kavaltilarda vaz gecilmezim dir ama hollanda da kaliteli yagli tulum bulunmuyo lsizden ricam bu festivale katilmak istiyom denhagda oturuyom bu tulumun tanitimini denhagda yapin cunki turklerin cogu hollandanin denhag sehirinde kaliyo bu festivale katilmak istiyom basarilar diliyom

SIRADAKİ HABER

banner50

banner52