Zeytinyağında "yok yılı" zammı!

Mersin'de bu yıl rekoltenin yarı yarıya azalması, zeytin yağı fiyatlarına olumsuz yansıdı.

Zeytinyağında
Zeytin üretiminin önemli merkezlerden Mersin'de bu yıl rekoltenin düşük olması nedeniyle zeytin yağı üretici satış fiyatını 2 lira civarında artırdı.

Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, Mersin ve Çukurova'da gelenekselleşmiş ürünlerin dışında coğrafya ve iklim uygunluğundan son 25 yıldır zeytin üretiminde gözle görülür artışın yaşandığını söyledi.

Zeytinde geçen yıl yüksek rekolte alındığını hatırlatan Gökçel, "yok yılı" olarak da anılan bu sezon ise üretimin neredeyse yarı yarıya düştüğünü söyledi.

Rekolte düşüklüğünün zeytin yağı fiyatlarına da yansındığını anlatan Gökçel, "Rekoltenin düşmesiyle geçen yıl 6 lira olan zeytin yağı üretici satış fiyatı 8 liraya kadar yükseldi" dedi.

Gökçel, fiyat artışının üreticiyi memnun ettiğini ancak düşük rekolte nedeniyle bu duruma tam anlamıyla bir kazanç olarak bakılmadığını belirterek, şöyle devam etti:
"Zeytin üreticimiz bu sene rekolte kaybından dolayı maalesef ekonomik anlamda istediğimiz noktaya gelemedi. Yükselen fiyatlar üreticileri tatmin ediyor ancak rekolte düşük olduğu için çiftçilerimiz bu durumdan yeterince faydalanamıyor. Önümüzdeki yıllarda rekolte artar, çiftçilerimiz bu fiyatları yakalarsa gerçekten zeytin, üreticisine para kazandıracak duruma gelir."

Güncelleme Tarihi: 20 Aralık 2013, 15:21

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52