FAO'dan gıda güvenliği açıklaması

Dünya Gıda ve Tarım Örgütü, küresel gıda tedarikini güvence altına almak amacıyla gen bankalarının standartlarını yükseltmek istediğini açıkladı.

FAO'dan gıda güvenliği açıklaması

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), ekin çeşitliliğinin korunmasını sağlamak ve dolayısıyla küresel gıda tedarikini güvence altına almak amacıyla dünya genelinde gen bankalarının standartlarını yükseltmek istiyor.

FAO tarafından yayımlanan “Gıda ve Tarım için Bitki Genetik Kaynakları Gen Bankası Standartları”, gen bankalarının tohumları ve bitki üretmek için kullanılan diğer malzemeleri nasıl depolamaları ve diğer gen bankaları ile bilgi iletişimini nasıl sağlamaları gerektiği ile ilgili standartları ortaya koyuyor. Standartların, üreticiler ve bilim adamları tarafından iyileştirilmiş ekin çeşitleri geliştirmesinde kullanılabilecek genetik çeşitliliğin gen bankaları tarafından korunmasını sağlayacağı bildirildi.

FAO Gıda ve Tarım Genetik Kaynaklar Hükümetler arası Komisyon Sekreteri Linda Collette, “Gen bankaları, tüketicilerin devamlı değişen ihtiyaçlarını karşılayacak ve değişen iklime uyumlu yeni türlerin geliştirilmesi ve araştırmalar için bitki genetik kaynaklarının bulunabilirliğini sağlayarak geçmiş ve gelecek arasında bir köprü oluşturuyor. Gen bankaları bitki genetik kaynaklarını korumamızın ve geliştirmemizin yanı sıra ülkelerin genetik kaynakları birbirleri ile paylaşmasına da yardımcı olacaktır.” dedi.

FAO Genel Müdür Yardımcısı Ren Wang de, özellikle dünya çapında nüfus artışı devam ettikçe böyle bir rehberin sürdürülebilir ve dirençli bir gıda tedarikinin sağlanmasında çok önemli bir rolü olacağını belirtti. FAO’nun yayınında Wang’in, “Bu zorluklarla mücadele için özel tarımsal ekosistem koşullarına adapte olmuş bir dizi geliştirilmiş ekin ve çeşitlerinin devamlılığı gerekecektir. Genetik çeşitliliğin kaybı, olumsuz çevre koşulları ve devamlı değişiklik gösteren meteorolojik koşullar karşısında  dirençli bir tarımın sürdürülebilir idaresi ile ilgili seçenekleri de azaltıyor.” şeklindeki açıklamasına da yer verildi.  Wang, bitki genetik kaynaklarının, sürdürülebilir ekin üretiminin temelinde stratejik bir kaynak olduğunu da ifade etti.

Dünya çapında yedi milyondan fazla tohum, bitki dokusu ve bitki üretiminde kullanılabilecek diğer maddeler yaklaşık 1.750 gen bankasında koruma altında bulunuyor. Gen bankaları koleksiyon büyüklüğü ve kişisel ve finansal kaynakları bakımından oldukça büyük farklılıklar gösterirken, FAO standartların gen bankası idarecilerinin bilimsel amaçlar, mevcut kaynaklar ve çalışma koşulları arasında bir denge sağlamalarına yardımcı olacağını belirtiyor. Standartlarda numune alma teknikleri; uygun etiketleme; mantar, bakteri, böcekler ve fiziksel stres unsurlarından korunma; yaşayabilirlik ve genetik bütünlüğün test edilmesi ve dağıtım için numunelerin devamlı olarak çoğaltılması gibi çok çeşitli konu başlıkları yer alıyor.

FAO, bağlayıcı olmayan standartların, ulusal ve uluslararası mevzuatlara uyumlu olarak malzemelerin korunmasının ve paylaşımının önemini vurguladığının altını çiziyor.

Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2014, 16:29

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52