Oruç açmanın maliyeti 1.500 lira

Yapılan araştırmalar, geleneksel Ramazan yemekleriyle oluşturulan 4 kişilik ailenin bir aylık iftar maliyetinin yaklaşık 1.500 lirayı bulduğunu gösteriyor.

Oruç açmanın maliyeti 1.500 lira
Türkiye Kamu-Sen'den yapılan açıklamada, Araştırma Geliştirme Merkezince hazırlanan iftar yapmanın bedeline ilişkin araştırma sonuçlarına yer verildi. Araştırmaya göre, Ramazan ayı boyunca 4 kişilik bir ailenin oruç açmasının maliyeti 1.346,40 lira.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun resmi verileri ile piyasa rakamlarından yola çıkılarak yapılan araştırmada, bir vatandaşın, oruç tuttuğu süre boyunca ihtiyaç duyduğu enerji, vitamin ve minerallerin sağlanabilmesi için gerekli olan gıda ürünleri ve miktarları tespit edildi.
Araştırmada, oruç ibadetini yerine getiren bir kişinin, sağlıklı bir şekilde aktivitelerini sürdürebilmesi için günlük yaklaşık 3 bin kaloriye ihtiyacı olduğu belirtildi.
Geleneksel Ramazan yemeklerinden yola çıkılarak hazırlanan tabloda, 4 kişilik bir ailenin günlük iftar bedelinin 44,88 lira, Ramazan ayı boyunca oruç açmanın maliyetinin ise 1.346,40 lira olduğu belirtildi.
Açıklamada, aynı ürünler üzerinden 2013 yılında yapılan araştırmada 4 kişilik bir ailenin iftar maliyetinin günlük 38,94 lira, Ramazan ayı boyunca ise 1.168,20 lira olarak hesaplandığı anımsatıldı. Buna göre oruç açmanın maliyetinin son bir yıl içinde yüzde 15,25 oranında yükseldiği belirtildi.

TÜKETİCİYE ALIŞVERİŞ UYARISI
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ramazan ayında harcamaların gıda ağırlıklı yapılması nedeniyle piyasaya 3-4 milyar lira daha fazla paranın girdiğini belirterek vatandaşın fiyatları takip etmesini istedi.
 
Palandöken, yazılı açıklamasında, temmuz ayına denk gelen ramazan ayının, esnaf için işlerin açıldığı, hareketliliğin arttığı bereketli bir dönem anlamına geldiğini belirterek vatandaşların kesesine göre mahalle esnafından güvenle alışveriş yapabileceğini ifade etti. Ramazan ayında yardım ve hayır yapmak amacıyla hazırlatılan ramazan paketlerinin gösterişe kaçmadan hazırlatılması gerektiğini bildiren Palandöken, "Bir elin verdiğini diğer elin bilmeyecek düsturu içinde insanımızı rencide etmeden dağıtmaya özen gösterilmelidir" ifadesini kullandı.
Ramazan ayının alışveriş profili yönünden diğer aylara göre farklılık gösterdiğine dikkati çeken Palandöken, normal zamanda yemek öğünlerini mütevazi geçiştiren vatandaşların, ramazan ayında iftar sofralarının göz ve gönül doyurucu olmasını arzu etmeleri dolayısıyla harcamaların gıda ağırlıklı yapıldığını, bunun da gıda sektöründe yüzde 30 daha fazla hareketlilik ve dinamizm yaşattığını, piyasaya 3-4 milyar lira daha fazla paranın girdiğini belirtti.
Başta bakkal, manav, pastacı, baklavacı, fırıncı, yufkacı, şarküteri esnafı olmak üzere gıda sektöründe faaliyet gösteren esnafa ramazan ayının can suyu olacağını belirten Palandöken, siftahsız dükkan kapatan esnaf için ramazan ayının işlerin açıldığı, borçların ödendiği en hayırlı aylardan olduğunu bildirdi.
Ramazan ayının başlamasına az bir süre kala zam haberlerinin çıktığını vurgulayan Palandöken, şunları kaydetti:
"Vatandaşımız fiyatları takip etsin, esnafımızda fiyat artışı yok. Fiyatları artıranlardan da alışveriş yapmasın. Özellikle büyük bir rekabet içine giren marketlerin açıkladığı ramazan paketi fiyatlarına, sattığı ürünlerin kalitesi ve evsafına dikkat edilsin.
Piyasada mevzuata aykırı üretilen, sağlıksız ürünlerin tüketiciye ulaşmasının önlenmesi için Sağlık Bakanlığı ekiplerinin, Zabıta Müdürlüklerinin denetimlerini sıklaştırmalarını bekliyoruz. Merdiven altı dökme, arabaların arkasında açıkta, etiketsiz satılan tatlı çeşitleri, unlu mamuller, et ve et ürünleri kesinlikle alınmamalıdır. Aldığınız her ürünün son kullanma tarihine iyi bakılmalıdır."

Güncelleme Tarihi: 21 Haziran 2014, 16:32

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52