Türkiye'nin ilk DNA bankası açıldı

Gıda Bakanı Eker, Alata'da ilk defa bir DNA bankası oluşturacaklarını ve tohumların tüm özelliklerinin muhafaza edilebileceği bir gen merkezi olacağını söyledi.

Türkiye'nin ilk DNA bankası açıldı
GIDAVİTRİNİ - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Mersin'in Erdemli ilçesi Alata Tarımsal Biyoteknoloji ve Bahçe Bitkileri Islahında İleri Teknoloji Uygulamaları ve Referans Merkezi'nin açılışında bahçe bitkileri ve bahçe kültürleri alanında tüm Türkiye'yi daha ileri noktalara taşıyacak bir merkez olacağını söyledi.
Bakan  Eker, Mersin'in Erdemli ilçesi Alata Tarımsal Biyoteknoloji ve Bahçe Bitkileri Islahında İleri Teknoloji Uygulamaları ve Referans Merkezi'nin açılışını yaptı. Bakan Eker törende yaptığı konuşmada, 21. yüzyılda sadece Erdemli, Mersin, Akdeniz Bölgesi'ni değil bütün Türkiye'yi daha iyi bir noktaya taşıyacak bahçe bitkileri, bahçe kültürleri alanında mesafe kat ettirecek ileri teknoloji merkezi kurduklarını belirtti. Göreve geldikleri ilk günden itibaren tarımı, çiftçiliği, bir meslek, sanat, ekonomik faaliyet ve bilginin teknolojinin daha çok kullanıldığı, rekabetçi bir iktisadi faaliyet alanı olarak gördüklerini ifade eden Bakan Eker, bilgi ve teknolojiyi işin içerisine koymadan rekabetçi, yüksek randımanlı, düşük maliyetli uzun ömürlü ve daha lezzetli ürün yetiştirilmeyeceğini vurguladı. Bugüne kadar Alata'nın önemli çalışmalara imza attığını dile getiren Bakan Eker, "Dünyada ilk kez çekirdeksiz limon burada üretildi. Bunu daha iyi noktaya taşımak ve sonraki süreçte ileri teknoloji merkezi olarak kullanmak için buranın bünyesinde bugün açılışını yapacağımız merkezi, özel ölçüm aletlerinin bulunduğu analiz laboratuvarı, duyusal analiz ve değerlendirme laboratuvarı, doku kültürü, meyve ile ilgili laboratuvar, bitki hastalıkları laboratuvarı, bitki, toprak, gübre, sulama suyunu analiz laboratuvarı, bir de bitki büyüme odaları var" diye konuştu.

Merkezden, hastalık ve zararlılara, kuraklığa dayanıklı yüksek kaliteli ürünler elde edileceğini anlatan Bakan Eker, şunları kaydetti:
"Bahçe bitkilerinde ilk defa bir DNA bankası oluşturacağız. Yani bir genetik merkez olacak burası. Tohumların DNA'sını, yani çekirdeğindeki kromozomların tüm özelliklerini muhafaza edebileceğimiz bir gen merkezi olacak. Bu bir ilk olacak. Sahip olduğumuz genetik zenginlik, çeşitli renk, tat, koku özelliklerindeki ürünleri koruyacak daha iyi değerlendirme imkanına kavuşacağız. Bitkilerin ıslahını yaparken bu süreç 8 - 10 yıl sürebiliyor. Ama şimdi bu merkezimizle mevsim ve yetiştirme periyoduna bağlı olmayacağız. 8 - 10 yılda yapılacak işleri artık 12 ayda yapıyoruz. Yani yılı aya indiriyoruz. Biz Türkiye'nin birçok yerinde tarımda, hayvancılıkta böyle tesisler kurduk, kuruyoruz, kurmaya da devam edeceğiz. Gelişen piyasa ekonomisinin insanların taleplerinin karşılanmasında Türkiye'nin ileri bir noktaya taşınmasına imkan sağlayacak bu merkezleri kurmak suretiyle kendi gücümüzü, kapasitemizi, geliştiriyor, potansiyelimizin daha büyük kısmını kullanıyoruz."
Tavukçuluktan büyükbaş hayvancılığa, enerji tarımı uygulama merkezinden sulamaya kadar birçok sahada merkezler kurduklarını bildiren Bakan Eker, şunları kaydetti:
"2014 ve 2015 yılında açmakta olduğumuz ve açacağımız bakanlık Ar-Ge mükemmelliyetlik merkezleri şunlar: Bugün burda açtığımız Bahçe Bitkileri Islahında İleri Teknoloji Uygulamaları ve Referans Merkezi, Ankara'da 2 bin 500 dekar arazi üzerinde Türkiye'nin uluslararası standartlarındaki ilk milli botanik bahçesini kuruyoruz. Yalova'da bugünlerde Türkiye Geofitleri Bahçesi açıyoruz. Ankara'da Biyoteknoloji Merkezi, İzmir'de Bitkisel Doku Kültürü Merkezi, Dünya Zeytin Koleksiyon Bahçesi, Biyoteknik Mücadele Merkezi, Bursa'da Ulusal Gıda Starter Kültür Gen Bankası, Adana'da Biyolojik Mücadele Merkezi, Erzurum'da Soğuğa Dayanıklılık Test Merkezi, Eskişehir'de Damızlık Etçi Tavuk Geliştirme Merkezi, Isparta'da Meyvecilik Eğitim Merkezi, Trabzon'da Su Ürünleri Gen Bankası ve Biyotekneloji Merkezi ve Bandırma'da Hayvancılık Biyotekneloji Merkezi. Bu merkezleri 2014 ve 2015 yılında açmayı planlıyoruz. Bunlar Türkiye'yi 21'inci yüzyılda daha iyi bir noktaya taşıyacak."
Konuşmasında, Türkiye'nin 10 yılda gerek bitkisel gerek hayvansal tarımsal üretim değerini 23 milyar dolardan 62 milyar dolara çıkardıklarını vurgulayan "Türkiye, dünyanın şu anda en büyük yedinci, Avrupa'nın birinci en büyük tarımsal ekonomisi haline geldi. Bu gerçekten büyük bir aşamadır. Çünkü tarım gibi risk alanı yüksek, problemleri ağır bir sektörde 10 yıl gibi bir süre içerisinde bunu başarmak gerçekten önemli" dedi.
Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da Türkiye'nin 2023 hedefine kararlı adımlarla ilerlemesinde tarımın en önemli sektörlerden birisi olduğunu dile getirdi. Bakan Eker, konuşmaların ardından merkezin açılışını yaparak, laboratuvarlarda incelemede bulundu. Programa, AK Parti Milletvekili Nebi Bozkurt, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürü Masum Burak ve vatandaşlar katıldı.

Güncelleme Tarihi: 23 Haziran 2014, 13:35

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52