Bakan Eker'den açlık ve obezite çıkışı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, "Bugün dünyanın 1 milyarı açlıktan kıvranıyor, 1 milyarı tokluktan, fazla yemekten muzdarip" dedi.

Bakan Eker'den açlık ve obezite çıkışı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker Genç MÜSİAD Başkanları Çalışma Kampı ve Türkiye Sektör Kurulları Genişletilmiş İstişare Toplantısına katıldı.

Bakan Eker, bir otelde düzenlenen "Genç MÜSİAD Başkanları Çalışma Kampı ve Türkiye Sektör Kurulları Genişletilmiş İstişare Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin sanayi, hizmet ve tarım alanında önemli potansiyeli olan bir ülke olduğunu söyledi. Eker, tarımın, tarihsel ve ulusal bir servet alanı olduğunu ve her zaman ihtiyaç duyulan bir sektör olduğunu belirtti.
 
Tarım sektörüne yapılan reformlar ve geliştirilen stratejilerle üretimi artırdıklarına dikkati çeken Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye, 11 yıl önce 7,5 milyon insanı tarım sektöründe çalışan bir ülkeydi. 7,5 milyon insan 24 milyon hektar tarım arazisini işliyor ve karşılığında 23 milyar dolar tarım hasılası elde ediyordu. Türkiye bu hasılayla 190 ülke içerisinde 11'inci sıradaydı. Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde de ancak 4'üncü sırada yer alabiliyordu. Türkiye'de bugün aynı alanlarda 6,5 milyon insan tarım sektöründe çalışıyor. Ama bu insanlar aynı alanda 62 milyar dolar tarım hasılası elde ediyor. Türkiye 190 ülke içerisinde artık 7'inci büyüklük sırasına ulaştı. Avrupa'da da birinci sırada yer alıyor. İspanya, Fransa, İtalya'yı geçmiş durumdayız. 2008 yılından beri birinci sıradayız."
 
Bakan Eker, dünyada Yeni Zelanda hariç tüm ülkelerin tarım sektörünü desteklediğini, Türkiye'nin ilk kez kendi dönemlerinde tarım kanununa kavuştuğunu, tarım sektörünün aldığı yıllık 1 milyar 800 milyon lira desteğin 9 milyar 700 milyon liraya çıkarıldığını sözlerine ekledi.

DÜNYANIN 1 MİLYARI AÇLIKTAN KIVRANIYOR, 1 MİLYARI FAZLA YEMEKTEN MUZDARİP
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nu kurduklarını ve gelen yatırım projelerine yüzde 65’e kadar, 10 milyon TL’ye kadar hibe verdiklerini anlatan Eker, burada da bugüne kadar 47 milyon liralık yatırım için 46 proje imzalandığını ve 24 milyon TL hibe ödediklerini dile getirdi.

Gençlerin ve kadınların faydalanma limitinin arttığına dikkat çeken Eker, şöyle devam etti:
“Bu bize bir imkan açıyor, gıda ve tarım. Tarım ve gıda yokluğunda hissedilen bir sektördür. Varlığında değeri pek bilinmez, hatta israf edilir. Bugün dünyanın maalesef 1 milyarı aç, 1 milyarı obez. 1 milyarı açlıktan kıvranıyor, 1 milyarı tokluktan, fazla yemekten muzdarip. 1 milyarı diyor ki, ‘Ben bu kilolardan nasıl kurtulurum’, 1 milyarı diyor ki, ‘Ben karnımı nasıl doyururum’. Biz, 76 milyon insanımızın karnını Allah’a şükür doyuracak bir tarım sektörüne sahibiz. 35 milyon turisti de doyuruyoruz, üstüne 18 milyar dolar tarım ve gıda maddesi ihraç ediyoruz. Türkiye net ihracatçı. Gıdada 5 milyar dolar ihracat fazlamız var. Bir sorunumuz yok. Biz hem kendi gıda güvenliğimizi sürdürmek hem de dünyadaki küresel gıda güvenliğine katkı sağlamak için bu potansiyeli daha iyi kullanmak istiyoruz. Genç iş adamlarımıza önerim, Tarım Bakanlığı’nın TKDK hibelerinden yararlanmaları.”


Güncelleme Tarihi: 21 Haziran 2014, 18:30

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
YORUMLAR
hakim
hakim - 10 yıl Önce

Bakan Eker doğru tespit etmiş. Ama açlığı bitirecek tedavi metodu yanlış.

SIRADAKİ HABER

banner50

banner52