Gıdada teşhire en fazla onlar sevindi

Tüketiciyi kandıran firmaların Bakanlık tarafından teşhir edilmesi süt ürünleri sektörünü memnun etti. İddiaya göre, süt kullanmadan peynir yapar duruma gelinmişti.

Gıdada teşhire en fazla onlar sevindi

İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın taklit ve tağşiş yapan firmaların teşhiri uygulaması ile ilgili açıklamalarda bulundu. Uygulamanın yetiştiricinin lehine olduğunu belirten Türer, şöyle konuştu: “Hiç süt kullanmadan süt ürünü, hiç dana eti kullanmadan dana sucuğu yapar noktaya gelmiştik. Bakanlığın teşhir çalışması ile birlikte firmalar taklit ve tağşiş yapmaktan korkar oldu, bu durum üretici lehine bir gelişmedir.”

TÜKETİCİ BİLİNÇLİ DEĞİL
Avrupa ülkelerinde olduğu gibi bilinçli bir tüketici toplumu olmadığımızı ifade eden Türer, şunları söyledi: “Bu teşhir çalışmalarının tüketici üzerine çok fazla bir etkisi maalesef yok. Tüketicimiz Avrupa ülkelerinde olduğu gibi çok seçici değil. Bu tür teşhir haberlerine de pek ilgi göstermiyor.”

SATIN ALMACILAR DUYARLI
Teşhir çalışmasının en çok satın almacıları ve perakende firmalarını etkilediğini anlatan Türer, sözlerine şöyle devam etti: "Ulusal zincirler teşhir olan firmalarla çalışmıyor hatta ürünlerini raftan geri çekiyor. Bu da önemli bir baskı oluşturuyor. Firma sahibi, bakanlık tarafından açıklanan ayıplı listeye girmekten, listede yer almaktan bu nedenle korkuyor. Tüketici karar alma aşamasında çok etkili olmasa da ürünü pazara sunan aktörlerin bu hassasiyeti nedeniyle firma listede yer almaktan çekiniyor, daha dikkatli davranıyor. Özellikle ulusal zincirlerde ürün satışı yapan firmalar bırakın tağşiş yapmayı acaba proseste bir hata var mı, bulaşıklık kalır mı diye kontrol üstüne kontrol yapıyor.”

HAKSIZ REKABETİN ÖNÜNE GEÇTİ
Tağşiş, taklit ve katkı nedeniyle değerin çok altında ürün satışı yapıldığına dikkat çeken Türer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çiğ süt ya da karkas et fiyatına işlenmiş ürün satılıyordu. Bu ancak taklit, tağşiş ve katkıyla mümkün olur. Tağşiş yapanla dürüst üretim yapan aynı reyonda satılıyor, dürüst üretim yapan firmalar rekabet edemiyordu. Tağşişle mücadele haksız rekabetin önüne geçiyor.”

TÜKETİCİ DE HAKKINI ARAYABİLİR
“Teşhir çalışmaları sadece internet sitesi ile sınırlı kalmamalı” diyen Başkan Türer, Bakanlığın televizyon başta olmak üzere tüm iletişim mecralarında ayıplı listenin teşhir yapılmasının daha fazla fayda getireceğini söyledi. Tüketicinin de seçici ve bilinçli olması gerektiğini ifade eden Türer, sözlerini şöyle tamamladı: “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı, sivil toplum örgütleriyle işbirliğiyle tüketicimizin daha bilinçli olması için eğitim çalışmaları yapmalı. Şüpheli bir durum karşısında yetiştirici de hakkını arayabilir. 174 Alo Gıda’yı araması yeterli. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ürünü satış noktasından alıp her türlü analizi yapıp size sonucunu bildiriyor. Satıcı firmaya para cezası kesmekten, uyarıya en son noktada da teşhire kadar birçok yaptırım uyguluyor.”

Güncelleme Tarihi: 10 Şubat 2014, 18:36

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52