Arıcılık ve Çam Balı Müzesi'ne hayran kaldılar

Muğla'da düzenlenecek Arıcılık ve Çam Balı Kongresi çalışmaları için kente gelen 16 ülkenin arıcılar birliği başkanı ve yönetim kurulu üyeleri, arıcılık müzesini gezdi.

Arıcılık ve Çam Balı Müzesi'ne hayran kaldılar

Muğla'da düzenlenecek Arıcılık ve Çam Balı Kongresi çalışmaları için kente gelen 16 ülkenin arıcılar birliği başkan ve yönetim kurulu üyeleri, Arıcılık ve Çam Balı Müzesi'nde yaklaşık 100 yıl önce kullanılan malzemeler ve bal yapımının anlatıldığı eserleri inceledi.

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin, birliklerince 2 yılda bir düzenlenen Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi'nin bu yıl Türkiye'nin yanı sıra Belarus, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Kazakistan, Makedonya, Polonya, Romanya, Rusya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Ukrayna, Kırım ve Azerbaycan'ın kurduğu Apislavia Arıcılar Birliği ile ortak yapılacağını söyledi.

Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi'nin bu yıl dördüncüsünü yapacaklarını bildiren Şahin, 16 ülkenin kurduğu Apislavia Arıcılar Birliği’nin teklifi üzerine kongreyi birlikte yapmaya karar verdiklerini kaydetti.

Böyle bir kongre yapacak olmanın Türkiye’ye büyük başarı getireceğini ve 16 ülkenin arıcısı ile Türk arıcısının kaynaşacağını belirten Şahin, kongre ile bilgi paylaşımının yanı sıra bölgenin en önemli değerlerinden çam balının yarışmaları ile uluslararası arenada kimlik kazanacaklarını söyledi.

Apislavia Arıcılar Birliği Başkanı Tadeusz Sabat ise Muğla'nın farklı kültürleri ve farklı ülkeleri birleştirmek için çok ideal bir bölge olduğuna vurgulayarak, "Yerel anlamda bu bölgenin ekonomik, bilimsel olarak ilerlemiş olması ve yerel güzellikleri, Apislavia ülkelerini buradaki birleşmeye getiren en önemli etken. Biz aslında arıcılık sektörünü global, tek bir köy olarak görüyoruz ve bu köyün en iyi buluşacağı orta nokta bu bölge oluyor" diye konuştu.

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından yaptırılan Arıcılık Müzesi'nden çok etkilendiğini dile getiren Sabat, müzenin her yaş grubuna hitap eden çok güzel bir tarih sergisi olduğunu anlattı. Müzenin  arıcılara  kültürel değerlere çok üst düzeyde hitap ettiğini ifade eden Sabat, arıların bir tehdit olmadığını insanlara anlatabilmenin en güzel örneklerden birinin Arıcılık Müzesi olduğunu vurguladı.

Rusya Arıcılar Birliği Başkanı Arnold Butov da, müzenin kendisini çok etkilediğini ve müzede tarih, modernizm, modern dönem eserleri bulunduğunu, eserlerin çok iyi öğrenilmesi gerektiğini ifade etti.

Muğla Arıcılık ve Çam Balı Müzesi'nde Türkiye çam balı üretiminin yüzde 80'inin karşılandığı Muğla'da bal üretiminde kullanılan 100 yıllık malzemeler sergileniyor, şeffaf kovanlarda arıların yaptığı bal üretimi canlı olarak izlenebiliyor.     

Güncelleme Tarihi: 10 Şubat 2014, 18:43

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52