TMO’nun görev zararı Hazine’ye

TMO’nun görevlendirilmesiyle ilgili dört kararda değişiklik yapıldı. Yeni karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

 TMO’nun görev zararı Hazine’ye

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü ve Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketinin Görevlendirilmesiyle İlgili Bazı Bakanlar Kurulu Kararlarında Değişiklik yapılmasına Dair Karar, Resmi Gazete’de 9 Şubat’ta yayımlandı. Karar, 18 Nisan 2013 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Hububat Ürünü Alımı ve Satımı Hakkında Karar, Kırmızı Mercimek (Kabuklu/Kabuksuz) İthalatı Hakkında Karar ile TMO’nun Fındık Tarım Satışları Kooperatifleri Birliğinin Stoklarında Bulunan Kabuklu Fındıkları Satın Almakla Görevlendirilmesine İlişkin Karar ve Fındıklardan Yağlık Olarak Kullanılmak Üzere Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliğine Satış Yapılmasına İlişkin Kararda “görev zararları” ile ilgili değişiklik yapıldı.

TMO’nun görevlendirilmesiyle ilgili dört kararda yapılan değişikliğe göre, TMO kayıtlarında gerçekleşen görev zararları, TMO tarafından yapılacak ödeme talebine istinaden, Hazine Müsteşarlığı bütçesinde yer alan ilgili harcama tertiplerinden gider kaydedilerek ödenecek.

TMO tarafından yapılan talebin gerçek olmayan belge ve işlemlere ilişkin tutarları da içerdiğinin tespiti halinde, Hazine tarafından TMO’ya ödenmiş tutar, Hazine Müsteşarlığı tarafından söz konusu ödemenin yapıldığı tarihten itibaren Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun çerçevesinde gecikme zammı oranında faiz uygulanarak tahsil edilecek. Henüz tamamlanmamış olan 2013 ve daha önceki yıllara ilişkin görev zararı incelemelerinde, söz konusu yıllara ilişkin mahrum kalınan kar oranı %10 olarak esas alınacak.

Afrika Kıtasında Yaşanan Kuraklık Afetinden Zarar Gören Ülkelere Ekmeklik Buğday Unu Hibe Edilmesi Amacıyla Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğünün Görevlendirilmesine İlişkin Kararda da görev zararları ile ilgili değişikliğe gidildi. Hibe edilen ürünün maliyetine katma değer vergisi eklenerek bulunan tutar, mal bedeli olarak belirlenerek görev zararı kapsamında Hazinece karşılanacak.

Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ’nin, şeker ihracı ve şeker fiyatlarının tespiti ile bünyesinde şeker ihtiva eden ihraca konu mamul üretimi yapan imalatçı-ihracatçılara dünya borsa fiyatları baz alınmak suretiyle şeker satışı yapmasından kaynaklanan görev zararlarının hesaplama yöntemleri de yeniden belirlendi.

Güncelleme Tarihi: 24 Mayıs 2017, 17:50

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52