İspanya ile tarımda işbirliğine devam

Türkiye ve İspanya arasında tarım alanında işbirliği anlaşması imzalandı. Anlaşma, iki ülkenin ilgili bakanları tarafından imza altına alındı.

İspanya ile tarımda işbirliğine devam

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile İspanya Tarım, Gıda ve Çevre İşleri Bakanı Miguel Arias Canete iki ülke adına “Tarım Alanında İşbirliği Anlaşması”nı  imzaladı. Törende konuşan Bakan Eker, “"Anlaşmada öngörülen işbirliği faaliyetlerinin hayata geçirilmesi ile önemli ilerleme kaydedeceğiz” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Basın Salonu'nda, Bakanı Eker ile İspanya Tarım, Gıda ve Çevre İşleri Bakanı Miguel Arias Canete Tarım Alanında İşbirliği Anlaşması imzalanması öncesinde basın toplantısı düzenledi. İmza töreninde konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, tarım alanındaki işbirliğinin düzenli ve sistematik sürdürülebilmesi için imzalanacak anlaşmanın önemli bir adım olduğunu söyledi. Bakan Eker, "Anlaşmada öngörülen işbirliği faaliyetlerinin hayata geçirilmesi ile önemli ilerleme kaydedeceğiz." dedi.

Bakan Eker, yaptığı konuşmada Türkiye ve İspanya'nın, demokrasi, insan hakları ve özgürlüklerin gelişmesi yönünde gayret gösterdiklerini ve bu çerçevede küresel projelere ortak çabalar içinde yer aldıklarını söyledi. Türkiye'nin NATO müttefiki olan İspanya ile ikili ilişkilerin istikrarlı gelişmesinden memnuniyet duyduklarını dile getiren Bakan Eker, Türkiye ile İspanya'nın aynı zamanda Milletlerarası Akdeniz Yüksek Zirai Etütler Merkezi (SİYAM) çerçevesinde de tarım alanında ortak çalışmalarının olduğunu kaydetti.

"En son fasıl gıda faslı"
AB sürecinde, İspanya'nın dönem başkanlığını yaptığı gıda faslının en son fasıl olduğunu kaydeden Eker, "İspanya'ya AB üyelik sürecimize verdiği destekten dolayı bir kez daha teşekkür etmek istiyorum." ifadesini kullandı. Türkiye ile İspanya arasında genel ticari hacminin son 10 yılda artarak devam ettiğini de konuşmasında dile getiren Eker, geçen yıl toplam ticaret hacminin yaklaşık 10 milyar dolara ulaştığını, toplam tarım ticarinin 400 milyon doların altında olduğunu, bunun geliştirilmesinin 2 ülkenin yararına olacağını kaydetti. Bu potansiyelin ticaret hacminin Türkiye ile İspanya'nın sahip oldukları potansiyeli yansıtmaktan uzak olduğuna dikkati çeken Eker, İspanya ile su ürünleri ve balıkçılık alanındaki işbirliğinin sürdürülmesi amacıyla daha önce imzalanan niyet beyanının süresinin 31 Aralık 2016'ya uzatıldığını söyledi.

Tarım alanındaki işbirliğinin düzenli ve sistematik sürdürülebilmesi için imzalanacak anlaşmanın önemli bir adım olacağını bildiren Eker, şunları söyledi:
"Biraz sonra imzalayacağımız Tarım Alanında Teknik, Bilimsel ve Ekonomik İşbirliği Mutabakat Zaptı, tarım sektör mevzuatı, tarımsal modernizasyon ve tarıma yönelik sigorta politikaları, tarım ürünleri ve tarım piyasaları, bitki sağlığı ve sınır kontrolleri, veterinerlik tedbirleri, hayvan besleme ve uyarı ağları, gıda kalite kontrolü hayvan refahı sistemleri, yenilenebilir enerjilerine yanı sıra enerji tasarrufu ve etkinliğine yönelik tedbirlerin uygulanması bunlar tabii tarım sektöründe özellikle ve kırsal kalkınma. Anlaşmada öngörülen işbirliği faaliyetlerinin hayata geçirilmesi ile önemli ilerleme kaydedeceğimize olan inancımı teyiden ifade etmek istiyorum."

Eker, İspanya hükümetinden 2016 Antalya'da düzenlenecek EXPO 2016 hazırlık sürecinde hem de EXPO 2020 İzmir adaylık sürecinde destek beklediklerini söyledi.

"Anlaşma Halklarımızın Refahına Katkı Sağlayacak"
İspanya Tarım, Gıda ve Çevre İşleri Bakanı Miguel Arias Canete de son günlerde Güneydoğu sınırında yaşanan saldırılar dolayısıyla yaşanan can ve mal kayıplarından dolayı üzüntü duyduğunu dile getirdi. Tarımsal kalkınma, kırsal kalkınma ve hayvancılık gibi alanlarda ülkelerin ve halkların refahına çok büyük katkı sağlayacak bir alanda imzalanacak mutabakat zaptıyla barışa katkıda bulunmak istediklerini dile getiren Canete, "Tarım faaliyetlerinin geliştirilmesi ve doğal kaynaklardan yararlanılmasında sayısız deneyimi olan Akdeniz'in 2 ucunda bulunan 2 ülkenin toplumlarının, koşulları benzerlik göstermekte. Her iki tarafın yararına olması için bu deneyimleri aralarında paylaşmaları gerekmektedir. Büyük bir alakayla devam ettireceğimiz söz konusu mutabakatın ana hatlarını bu temeller oluşturmaktadır." diye konuştu.

Mutabakatın en önemli sonucunun, halkın içindeki uyumunun ve gelişmenin sağlanması ile ekonomik olarak ilerleme kaydedilmesi olacağını bildiren Canete, "İşbirliği, fayda sağladığı kanıtlanan formüller uygulanarak, bilgi ve teknik dokümantasyonun karşılıklı mübadele edilmesiyle ve teknisyenler ile uzmanların eğitim ve öğretimi için ortak programlar düzenlenmesiyle ve son olarak da en önemli fazı oluşturacak toprak üzerinde teknik yardım hizmeti verebilecek karşılıklı pratikteki bilgileri paylaşacak uzman personelin mübadelesiyle sağlanacaktır." diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52