Kirazı yağmur vurdu, fiyatlara dikkat!

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde kiraz hasadını bekleyen üreticiye, yağmur bu kez zarar getirdi.

Kirazı yağmur vurdu, fiyatlara dikkat!

Olgunlaşmaya başlayan kirazları önce, Nisan ortasında yağan dolu vurdu. Ardından bugünlerde ilçeyi etkisi altına alan yağmur, kirazı çatlattı. Büyük bir özveriyle yetiştirilen ve umut bağlanan kirazı, hasada birkaç hafta kala yağmur nedeniyle zarar gören üretici ne yapacağını bilemiyor. Daldaki kirazın yarıdan fazlasını kaybeden üretici, yağmurun halen daha devam etmesi nedeniyle, daldaki tüm kirazın çöpe gideceğini söyledi.

Doğanca köyünden kiraz üreticisi Ali Rıza Bilgili, hasat zamanı başlayan yağmurun kirazı çatlattığını söyleyerek, "Yağmur yeniden başladı. Zararımız yüzde 50 civarındaydı, şimdi yüzde yüze çıkacak. Bölgedeki tüm üreticiler bu yağmurlardan etkilendi. Zararımız çok büyük" dedi.

TOPTANCI KİRAZI ALMADI
Bir diğer üretici Nuri Sönmez, Mayıs yağmurları nedeniyle kirazın dalında çatladığını, bu nedenle hiçbir toptancının kirazı almadığını ifade etti. Sönmez, Gazipaşa halkının bu yıl kirazı dışarıdan almak zorunda kalacağını söyledi.

"KİRAZDAN BEKLENTİMİZ KALMADI"
Toplam 25 dönümlük kiraz bahçesine bakan işçi Durali Sönmez ise, geçen yıl 20 ton civarında kiraz aldıkları bahçelerinden bu yıl 5-6 ton civarında ürün almayı beklediklerini belirterek, "Yağmur yağdığı müddetçe zararımız artıyor. Geçen yıl 20 ton kadar bir ürün almıştık bu bahçede ama bu yıl üçte biri oranında olacağını düşünüyorum. Bu yağmur devam ettiği müddetçe kirazdan bir beklentimiz kalmıyor" diye konuştu.

"ZARARIMIZ YÜZDE 70"
Doğanca Köyü Muhtarı Kamil Gazioğlu da, bu yıl kış mevsiminin yumuşak geçmesi nedeniyle kiraz rekoltesinin düştüğünü aktararak, "Bu yıl kirazda tutum azdı. Çiçek dönemi dolu vurdu. Bu tutum zamanında da hava yağışlı geçti. Suyu yiyen kiraz çatlıyor. Çatlayan kirazın maddi bir değeri olmuyor. Bu nedenle çöpe gidiyor. Bu ayın sonunda kiraz şenliğimiz vardı. Sanırım kiraz çıkartamayacağız. Zararımız yüzde 70 oranında ama yağmur hala yağıyor. Böyle giderse hasat olmaz. Şu anda kiraz olsaydı fiyat iyiydi. Geçen yıl 2-3 liraydı. Bu yıl 7-8 liraya alıyorlar. Demek ki bu da kirazın olmamasından kaynaklanıyor" şeklinde konuştu.

GEÇTİĞİMİZ YIL BİN 500 TON KİRAZ ÜRETİLDİ
Gazipaşa Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, ilçede 2 bin 235 dönüm alanda kiraz ekimi yapılıyor. Dönüm başına 20 kiraz ağacı bulunuyor. Bir ağaç ortalama 40 kilogram kiraz veriyor. Geçtiğimiz yıl Gazipaşa genelinden ortalama bin 500 ton kiraz üretimi yapıldığını belirten İlçe Tarım Müdürlüğü, ilçede Doğanca, Gökçesaray, Yeşilyurt, Sugözü, Şahinler, Karatepe, Ilıca, Gürçam ve Esenpınar köylerinde kiraz üretimi yapıldığını, doludan ve yağmurdan doyalı kiraz üreticisinin uğradığı zararı tespit etmeye yönelik çalışmaların sürdüğünü kaydetti.
haberler.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52