Maraş dondurması için orkide yetiştirecek

Kahramanmaraşlı dondurma ustası Maraş dondurmasının yapımında kullanılan salebin kaynağı olan ve yabani ortamda yetişen orkideyi kültür ortamına aktarmayı başardı.

Maraş dondurması için orkide yetiştirecek

Maraş dondurmasının keçi sütünden sonra en önemli unsurlarından biri olan salebin kaynağı orkideler artık tarlada yetişebilecek. Doğada, yabani ortamda yetişen orkideyi tarlada üretmek için araştırma yapan Kahramanmaraşlı dondurma ustası, çalışmalardan olumlu sonuç aldı.

Kahramanmaraş'ın dünyaca ünlü dondurma markasının Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kanbur, orkidenin Maraş dondurmasının vazgeçilmezi olduğunu ve bu nedenle 15 yıldır bu konuda çalıştıklarını söyledi.

"Hem çevrecileri mutlu ettik hem de kendimiz mutlu olduk"
Konuyla ilgili olarak firmasında bir Ar-Ge ortamı oluşturan Kanbur diğer yandan üniversitelerle işbirliği yaparak özellikle Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ndeki hocalarla hareket ettiklerini ve gayelerinin doğal yaşama zarar vermeden başarıya ulaşmak olduğunun altını çizdi.

Doğadaki endemik bitkileri yok etmek değil bunları ekonomiye kazandırmak için mücadele ettiklerini söyleyen Kanbur önceleri bir yumrudan bir tane ürün elde ettiklerini fakat bunun ekonomik olmamasından dolayı çalışmalarını sürdürerek şu anda bir taneden 4-5 yumru alabilir hale geldiklerini ifade etti.

Kanbur, yaptıkları çalışmaların karşılığını almaya başladıklarını belirterek, artık orkideyi sadece dondurma ve içecek sektöründe kullanmayı değil bir konsept haline getirerek ülke ekonomisine katkısını arttırmayı amaçladıklarını söyledi.

Düne kadar “Bu işin kültürü olmaz” denilerek kendilerine karşı çıkıldığını belirten Kanbur yabani orkidenin dondurma için kullanılmasından çevrecilerin de rahatsız olduklarını ve elde ettikleri bu başarıyla onları da mutlu ettiklerini dile getirdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52