Yeni hedef Dünya Süt Zirvesi

Ulusal Süt Zirvesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Ulusal Süt Konseyi ortaklığıyla 21-23 Mayıs tarihleri arasında İzmir’de gerçekleştirilecek.

Yeni hedef Dünya Süt Zirvesi
Türkiye’nin ilk Ulusal Süt Zirvesi; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ulusal Süt Konseyi ve İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü himayesinde 21-23 Mayıs tarihleri arasında İzmir’de gerçekleştirilecek. Sponsorluğunu İzmir Ticaret Odası ve İzmir Ticaret Borsası’nın üslendiği Zirve’nin Bilim Kurulu başkanlığını ise Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölüm Başkanı ve ASÜD Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Özer Kınık yürütüyor. Zirve, dünyada güvenli beslenmenin öneminin arttığı bu günlerde, süt ve süt ürünlerinin ihracat olanaklarını ve politikalarını belirlemeye yönelik programının yanı sıra süt tüketiminin arttırılmasına yönelik olarak ünlü konukların katılımıyla başlatılacak olan süt bıyığı kampanyasıyla da dikkat çekiyor.
Ulusal Süt Zirvesi’nin programı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde düzenlenen toplantıyla açıklandı. Ulusal Süt Zirvesi’nin bu alanda Türkiye’deki ilk etkinlik olduğunun altını çizen Yürütme Kurulu Başkanı ve İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, “Zirve, özenle hazırlanan programı, sektörün tüm taraflarının katılımlarıyla oldukça önemli bir buluşma platformu olacak. En çok süt üretimin yapıldığı şehrimizde, sütün başkenti İzmir’dir teması ile başladığımız çalışmalar sonucunda, böyle ulusal anlamda bir etkinliğe imza atmaktan son derece mutluyuz. Ümit ediyoruz ki, ulusal anlamda başlayan Zirvemiz, uluslararası düzeyde devam eder. Bu alanda çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Zirve’ye Uluslararası Sütçülük Federasyonu (IDF) Başkanı Richard Doyle’un da katılacağını açıklayan Güldal, “Dünya süt politikalarının oluşmasında IDF’nin önemli bir payı var. IDF her yıl süt üretiminin yoğun olduğu bir ülkede Dünya Süt Zirve’sini gerçekleştiriyor. Ümit ediyoruz ki, 2016 Dünya Süt Zirvesi’ni Türkiye’de gerçekleştiririz. Bu konuda Ulusal Süt Konseyi’nin yetkilileri çalışmalar yapıyor. Ulusal Süt Zirvesi, Dünya Süt Zirvesi’ni ülkemize taşımakta önemli bir adım olacaktır.” dedi.
Toplantıda konuşan Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, sütün istikrarlı bir piyasa düzenine ihtiyacı olduğunu söyleyerek, “Okul sütü kampanyası sosyal bir sorumluluktur ve süreklilik olması gerekir. Süt konusunda gelişme gerçekleştirmemiz için acil eylem planları yapmalıyız. Askere, yoksula süt gibi kampanyalarımız da olmalı.” ifadelerini kullandı.
Süt tüketimini arttıracak yeni bir sistem yaratılması gerektiğini vurgulayan İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer de “Biz sütün değerini doğru anlatırsak, Türkiye’de çok şey değişecek. Türkiye’de birçok kesim hayvancılık ile uğraşıyor fakat yaşanan dengesizlikler üreticiyi korkutuyor. Okul sütü projesi muhakkak tüketimi artıracaktır.” dedi. Süt tüketiminin %20 arttırıldığında bir sıkıntı yaşanmayacağını düşündüğünü ifade eden Türer, koyun ve keçi sütünün de çok önemli olduğuna ve ilk defa İzmir’de koyun ve keçi sütünün soğuk zincire dâhil edildiğine dikkat çekti.
Süthattı

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52