İysad’dan ‘kandırılmaya doymuyoruz’ çıkışı!

İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği Başkanı Sadık Çelik’ten hileli gıdalara karşı ‘kandırılmaya doymuyoruz’ uyarısı!

İysad’dan ‘kandırılmaya doymuyoruz’ çıkışı!
Gıdavitrini - İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği (İYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Çelik gıdada uygulanan hileler konusunda tüketicileri uyardı. Bazı markaların tüketiciyi alenen kandırdığına vurgu yapan Çelik, “% 100 dana eti kullandıklarını etiketlerinde yazan bazı firmaların ürünlerinden kanatlı eti çıktığı, halkın güvenilir olarak bildiği markaların ürettiği sosiste, sucukta yabancı doku ve iç organ bulunduğu, restoranlarda pişen yemeklerde ise tek tırnaklı etlerin kullanıldığı Tarım Bakanlığı tarafından yapılan analizlerle tespit ve teşhir edilmiştir.” şeklinde konuştu.
BİR DE TOPLU KANDIRMACA VAR!

İnsan hayatını açık açık tehdit eden bu sağlık terörünün önüne geçilebilmesi için tüketicinin bilinçli davranması gerektiğine dikkat çeken Sadık Çelik, “Tüketici yasal hakkını kullanmalı. 5996 sayılı gıda yasası bu tür hilelere ve tağşiş yapan firma ve markalara ciddi ceza ve yaptırımlar getirmektedir.
Aynı durum toplu yemek sektörü içinde geçerli. Toplu yemek tüketilen işyerlerine güya dana etli köfte, döner geliyor. Bunun % 70-80’ini tavuk-hindi eti oluşturuyor. Dana eti ismi altında sahtecilik yapılarak mekanik yani mdm kıyma, soya eti, tavuk-hindi eti karıştırılan yiyecekler tüketiciye sunuluyor. Tüketici de 4 çeşit yemeği 3.50-4.50 TL gibi bir rakama almış olmanın mutluluğunu yaşıyor. Milyonlarca insan dana etli köfte yediğini zannederken aslında kanatlı, mdm ve soya karışımı yiyor.” ifadelerini kullandı..
SAĞLIK ÜZERİNE TASARRUF YAPILMAMALI
Aslında hileli gıdaların asıl üreticisinin tüketicinin kendisi olduğunu belirten Çelik, “Tüketici almasa sahtekar üreticiler satamaz. Oysaki beslenme direk sağlığımız ile ilgili bir ihtiyaçtır. Sağlığımız ise hayat kalitemizi belirler. Yani gıda sağlıktır, sağlık ise hayattır. Bu bağlantı bu kadar kesin ve nettir. O halde biz nasıl olurda hileli ucuz gıdaları tercih ederek ekonomik tasarrufumuzu hayatımız üzerinden yaparız. Kim bunu bilinçli olarak, düşünerek yapar ki ? Elbette ki kimse. Zaten temel sorunumuz yeterince düşünmemek. Üzerinde düşünmediğimiz için bilmiyoruz.” dedi.
4 ÇEŞİT YEMEK NASIL 4 LİRA OLABİLİR?
Ortalama kemiksiz dana etinin kilo bazında 20-25 TL çıplak maliyeti olduğunu ifade eden Çelik, “100-150 gr’lık dönerin porsiyonunun ve yanında 3 çeşit yemeğin 3.50-4.50 TL’ye verilmesi nasıl mümkün olabilir? Bu fiyatlara hilesiz, katkısız dana etinden köfte, dana etinden döner, dana etinden dolma ve diğer etli yemekler nasıl yapılabilir? Bunun mümkün olabilmesinin tek yolu hileden ve aldatmacadan geçer. Kaliteli, sağlıklı, hilesiz 4 çeşit yemeğin fiyatı 8 TL’den az olamaz.” uyarısında bulundu.
“UCUZ ETİN YAHNİSİ YENMEZ”
Atalarımızın yüzyıllar önce bu işi tecrübe ettitğini hatırlatan Çelik, şunları söyledi:
“Gıda direk sağlığımızı ilgilendiren bir üründür. Bu nedenle sağlığın pazarlığı da tasarrufu da olmaz. Kaliteli ve sağlıklı bir gıda ürünün bu kaliteyi sağlayabilmesi için belli bir ortalama maliyeti vardır. Bu maliyetin altına inmek demek kaliteyi düşürmek demektir. Kaliteyi ise toplam kalite olarak görmek gerekir. Yani tarladan çatala kadar olan tüm süreç. Hijyeni sağlanmamış personel, sterilize edilmemiş üretim ortamı ve üretim malzemeleri nedeni ile bir çok bakteri ve virüs vücudumuza saldırıyor. Bu esnada bağışıklığımız zayıf ise birçok hastalığa kapı açıyoruz. Karbonhidratlı, bol doymuş yağlı yemekler ve açlık hissimizi daha da artıran mısır şuruplu içecek ve tatlılarla obeziteden ve kalp-damar hastalıklarına varan ciddi sağlık problemlerine yakalanıyoruz. Son kullanım tarihi geçmiş ürünler nedeniyle yaşanan zehirlenmeler nedeni ile can kayıpları bile yaşanabiliyor.
İnsan sağlığını ve insan canını hiçe sayan bu düzenbazları bir an önce sistemden ayıklamalıyız. Sağlık aldatmaçalarına karnımız tok olmalı”.

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52