Van kahvaltısı rekor kırdı

Van kahvaltısı Guinness rekorlar kitabına girdi. ABD'ye ait olan 'Dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası' rekoru, 51 bin 793 kişiyle Van’da kırıldı.

Van kahvaltısı rekor kırdı
Van kahvaltısı Guinness rekorlar kitabına girdi. ABD'ye ait olan 'Dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası' rekoru, 51 bin 793 kişiyle Van’da kırıldı.

Guninness Türkiye Hakemi Şeyda Subaşı Gemici, Van'ın kahvaltı rekoru kırdığını açıklarken [Fatih Sevinc-Al Jazeera]
Vanlılar, sabahın erken saatlerinden itibaren tarihi Van kalesi yanındaki Atatürk kültür parkında yapılan rekor denemesine akın etti.

Önceki rekor ABD'ye aitti
İlk bir saat içinde yaklaşık 40 bin kişi 18 turnikeden geçmeye çalışınca girişler kısa bir süreliğine durduruldu. Ancak vatandaşların ısrarı üzerine yeniden devam edildi.
2.5 saat süren girişin ardından, hazırlanan kahvaltı paketleri dağıtıldı. Dev semaverlerden çaylar ikram edildi. Guninness Türkiye Hakemi Şeyda Subaşı Gemici kahvaltı startını verdi. Rekor denemesine katılalanlar tıklım tıklım dolan alanda bir saat boyunca kahvaltı etti.
Kahvaltı sonrası alınan rakamlar, çekilen görüntü ve fotoğraflarla yapılan değerlendirmelerin ardından rekor açıklandı.

51 bin 793 kişiyle gelen rekor
Açıklamayı Guinness Türkiye Hakemi Şeyda Subaşı Gemici yaptı.
2001 yılından beri ABD'nin elinde bulundurduğu rekoru kaybettiğini ilan eden Gemici, "ABD'ye çok üzülüyorum. Çünkü rekoru kaybetti. Çok nadiren gördüğümüz bir kardeşlik, barış sofrası kurdukları için Vanlılara teşekkür ediyorum. Bu rekor 2001 yılında ABD'de 18 bin 941 kişiyle kırılmıştı. Van'ı tebrik ediyorum. En kalabalık kahvaltı sofrası rekorunu Van kazandı" dedi.
Rekor başvurusu yapan Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Başkanı Necdet Takva, rekoru Van halkına armağan ettiklerini belirterek, "İnsanın kendi kültürüne kendi değerlerine kurumuna sahip çıkmasının başka izahı yoktur. Ben hepinize minnetarım. Bizim eksiklerimiz oldu. Biz bunun farkındayız. Şu anda kabul etmemiz gereken bu bir marka şehir yaratma konusunda attığımız ilk adımdır" dedi.
Rekoru açıklanmasının ardından Guinness Türkiye Hakemi Şeyda Subaşı Gemici, rekor başvurusu yapan Takva’ya rekor belgesi takdim ettikten sonra madalyasını taktı. Alanı dolduran onbinler de rekor açıklaması sonrasında halaylar çekerek sevinçlerini gösterdi.
Rekor kahvaltıda Van'a özgü otlu peynir, murtuğa, kavut, cacık, tahin, pekmez, bal terayağı, sucuk, ceviz, domates zeytin, kaymak kavurma ve reçel dağıtlıdı.

Güncelleme Tarihi: 02 Haziran 2014, 13:36

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52