Kırmızı ette dev işbirliği

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği piyasaya yerli ürün sunarak, et fiyatlarındaki yükselişi engellemek için Et ve Süt Kurumu ile anlaşma yaptı.

Kırmızı ette dev işbirliği
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, piyasaya yerli ürün sunarak, et fiyatlarındaki yükselişi engellemek için Et ve Süt Kurumu ile anlaşma yaptıklarını açıkladı. 

Tunç, yaptığı açıklamada; hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte piknik ve mangal mevsiminin açıldığını, Ramazan ayının da yaklaştığını hatırlatarak, bazı kesimlerin bu dönemde et fiyatlarını yükselterek, ithalat yapılmasını sağlamaya çalıştığını söyledi. 

Türkiye'de yaklaşık 8 milyon kişinin geçimini hayvancılıktan sağladığını ve kırmızı etin tüm ülkeyi ilgilendiren, önemli bir konu olduğunu söyleyen Tunç, vatandaşın eti pahalı tüketmesini istemediklerini ve buna izin vermeyeceklerini dile getirerek, "Bundan önceki yıllarda böyle olumsuz durumlarla sürekli karşılaştık. Birileri piyasayı speküle ederek, et fiyatlarını arttırıyor ve ardından bunu bahane gösterip, ithalat yapılmasını sağlıyor. Bu da vatandaşı ve yerli üreticileri olumsuz etkiliyor. Vatandaş eti normalinden pahalıya tüketiyor. Yerli üreticinin malı da elinde kalıyordu. Ancak biz buna artık müsaade etmeyeceğiz" dedi.  

Et ve Süt Kurumu yöneticileri ile bu konuda anlaşma yaptıklarını açıklayan Tunç, şöyle devam etti: 
"Kendileriyle görüştük. 'Bu memlekette yeteri kadar et var. Bunu temin ederiz. İthalat yapmayın' dedik. Kime ne kadar et lazımsa, bunu üretiyoruz. Çok güzel bir protokol yaptık. Piyasa stabil hale geldi. Ramazan öncesi oluşan bu spekülasyonun önüne geçtik. 50 bin hayvan anlaşması yaptık. Bunun neticesinde de hayvanları vermeye başladık. Bu, et fiyatlarının artmaması ve yerli üreticinin emeğinin karşılığını alması adına önemli bir adım. Bu işi kaşıyanlar belli. Biz buna izin vermeyeceğiz. Kurum da bize destek veriyor. Bunun önüne geçmenin tek yolu kuruma ve üreticiye sahip çıkmak." 

Kurban Bayramı'nda da çalışma yapılacak 
Tunç, Kurban Bayramı'na dönük de çalışma yapacaklarını ileterek, "O zaman da bunun önüne geçmek için gerekirse Et ve Süt Kurumu aracılığıyla kurban satışlarına başlayacağız. Bunlar önemli şeyler. Bayramlarda ithalatçılara bunun rantını bırakmayacağız. Zaten üreticimiz yeteri kadar üretiyor. Bunda bir sıkıntı yok. İthalatın lafı bile üreticiyi korkutuyor. Biz ihracat bile yapıyoruz. Bu kadar malımız var. Sudan, Azerbaycan, Katar, Suudi Arabistan gibi ülkelerle hayvan satmak için anlaşmalar yaptık. Yapılan protokoller var. Kim ne derse desin, bu ülkede herkese yetecek kadar et üretiliyor" diye konuştu.  

Güncelleme Tarihi: 02 Haziran 2014, 14:21

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52