Sultanahmet'te Baklava Alayı coşkusu

BAKTAD ve Fatih Belediyesi işbirliğiyle, Osmanlı döneminin en önemli merasimlerinden 500 yıllık bir tarihe sahip olan “Baklava Alayı” geleneği tekrar canlandırılıyor.

Sultanahmet'te Baklava Alayı coşkusu

Haber / Selami Türkoğlu
Gıdavitrini - Osmanlı döneminin en önemli geleneklerinden “Baklava Alayı”, Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) ve Fatih Belediyesi işbirliğiyle yeniden hayat buluyor. Tarihi "Baklava Alayı" töreninin üçüncüsü bu yıl Sultanahmet Meydanı’nda gerçekleştirildi.

Ramazana ayına özel düzenlenen “Baklava Alayı” etkinliğinde 60 kişilik mehter takımını konser verdi. Dönemin kıyafetlerini giyen 20 yeniçeri ve 80 askeri görevli tarihi kişilikleri canlandırdı. edildi.

Ekinliğin başlangıcında tarihçi-yazar Talha Uğurluel, etkinlik alanında bulunan topluluğa 'Baklava Alayı'nın geçmişiyle ilgili "baklava" tadında bir sunum gerçekleştirdi.

Ağzımızın tadı bozulmasın!

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, hem baklava sektörü hem de tarihin canlandırılması açısından önemli bir etkinlik gerçekleştirdiklerini ifade etti. Baklavacılık sektörünün büyüklüğüne değinen Yıldırım, "Baklavacılık sektörü binlerce işletmesi, onbinlerce çalışanı, 10 milyar liralık yıllık ticaret hacmi ve yıllık 8 milyon dolarlık ihracat rakamıyla önemli bir sektördür. Böylesine önemli bir sektörün bu etkinlikle vitrine çıkması bizleri ziyadesiyle memnun etmektedir" dedi.
Son dönemlerde baklava tüketimiyle ilgili yapılan spekülasyonlara da değinen Yıldırım, "Bir takım insanlar ekranlara çıkıp baklava tüketilmemesi yönünde tüketicileri yanlış yönlendirmektedir. Yağı, unu, fıstığı ve şekeriyle tamamen doğal olan bu enerji deposu muhteşem lezzetin insan sağlığı açısından büyük yararları bulunmaktadır. Baklavayı en çok baklavacılar tüketmektedir. İşvereninden çalışanına kadar toplumun en sağlıklı insan grubu da bizim sektörümüzde bulunmaktadır. Eğer iddia edildiği gibi baklava zararlı olsaydı, öncelikle biz sektör temsilcilerinin sağlığı bozulurdu. Aksine, gelişme çağındaki çocukların rahatlıkla tüketebilecekleri özel bir besindir. Tabii ki dengeli tüketmek koşuluyla. Bizler; 'azı karar, ortası yarar, çoğu zarar' prensibini her zaman tavsiye etmekteyiz. Tüketicilerimiz, temeli olmayan bu iddialara itibar etmemelidir" şeklinde konuştu. 

Mehmet Yıldırım, Baklava Alayı etkinliğine destek veren Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'e teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı. 
Ramazan denince akla Fatih geliyor
Baklava Alayı merasiminde konuşan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, "Osmanlı döneminde, 18. Yüzyılın başından 1826’ya kadar yani Yeniçeri ocağı lağvedilene kadar her Ramazan ayının 15’inde yapılan Baklava Alayını o günkü uygulamaların hepsiyle birlikte bugün hayata geçirdik" dedi.

Baklava Alayı'nın kısa tarihçesi hakkında bilgiler veren Demir, "O dönemlerde padişah sarayda yapılan bu baklavaları Silahtarağayla birlikte Yeniçeri alaylarına gönderilmek üzere böylesine bir alay düzenliyor. 1826 yılında kaldırılan ve unutulmaya yüz tutmuş bu geleneği ritüelleriyle birlikte bugün canlandırdık. Biz de Ramazan ayının 15’ine denk getirmeye çalıştık. Aslında İstanbul ve Anadolu'da Ramazan deyince Fatih aklımıza geliyor. Çünkü bütün selatin camilerin bulunduğu yer burası, Hırka-i Şerif burada, Hırka-i Saadet burada ve padişahlar adına yapılmış bütün camiler burada. Bunlardan daha da önemlisi medeniyetin beşiği olarak kabul edilen Sultan Ahmet burada bulunuyor. İşte bu meydanda, tarihte nasıl yapılıyorsa aynısını bizde bu akşam yaptık” dedi.

Yaklaşık 1 ton baklava ikram edildi
Protokol konuşmalarının ardından, Topkapı Sarayı’nın kapısından mehteran eşliğinde çıkan yeniçeriler ellerinde baklava tepsileriyle At Meydanı’na doğru yürüdüler. III. Ahmet Çeşmesi’nin önünde başlayan yürüyüş, At Meydanı’nın önündeki Alman Çeşmesi’nde kurulan platformda tamamlandı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte, Sultanahmet Cami’sinin belirli yerlerine kurulan masalarda, halka ve turistlere 20 bin dilim baklava ikram edildi.

Güncelleme Tarihi: 15 Haziran 2017, 09:37

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52