Alaçatı'da Kaybolan Lezzetler Festivali

Uluslararası Kaybolan Lezzetler Festivali’nin ilki 6-8 Haziran 2014 tarihleri arasında İzmir Alaçatı’da gerçekleşiyor.

Alaçatı'da Kaybolan Lezzetler Festivali
1. Uluslararası Kaybolan Lezzetler Festivali 6-8 Haziran 2014 tarihleri arasında İzmir Alaçatı’da gerçekleşiyor. Gastronomi sohbetleri, yemek yarışmaları, ünlü konuklar ve tadımlarla dolu geçecek lezzet keşfine davetlisiniz!

Kaybolan Lezzetler Festivali ve Amacı Nedir?
Kaybolan Lezzetler Festivali’nin amacı ülkemizin köklü tarihi boyunca evlerde pişirilmiş, ancak geleneklerin korunamaması ya da yeni nesillere aktarılmaması sonucu bugün unutulmuş tüm lezzetleri yeniden gün yüzüne çıkarmak ve dünyaya tanıtmak. Bu amaca dört ana aşama doğrultusunda ulaşılması hedefleniyor. Aşamalar kültür mozağini oluşturan yerel mutfakların özel bir komite tarafından yerinde incelenmesi ile başlıyor. Yörede yaşayan insanlardan alınan tarifler birebir yazıya aktarılıyor. İkinci aşama, belirlenen tariflerin uygulanması ve son haliyle belgelenmesi. Belgelenen tarifler çeşitli sokak etkinlikleri, yarışma ve workshoplarla uygulatılıyor. Son ve en önemli aşama ise kaybolmuş bu lezzetlerin basın, medya, televizyon gibi araçlarla kitlelere tanıtılması. Ortaya çıkarılan tariflerin, bir kitap haline getirilerek basılacak olması ise dökümantasyon adına önem taşımaktadır.

Festival Destinasyonu ve Zamanı
Yılda iki kez gerçekleşecek Kaybolan Lezzetler Festivali’nin adresi; butik otel ve restoranlarıyla bugün gerçek bir gurme destinasyonu haline gelen Alaçatı olacak. 2014 yılı içinhaziran ayının ilk haftası ilkbahar-yaz yemekleri, ekim ayının ikinci haftası ise sonbahar-kış yemekleri tanıtılacak. Bu yıl festivalin teması olarak seçilen ilimiz: İzmir. Ödemiş, Foça, Mordoğan gibi 30 farklı İzmir ilçesi dolaşılarak gerçekleştirilen lezzet avı; çeşitli halkevleri, esnaf lokantaları, şefler ve eski lezzetleri mutfağında pişiren evleri kapsıyor.

Bu keşiflerde belirlenerek uygulanan ve belgelenen tarifler festivalde tanıtılacak. Aralarından ayrıca seçilen 30 farklı tarif ise festival sırasında gerçekleşecek yemek yarışmasında yarışacak. Festival süresince Alaçatı’nın tüm sokaklarında unutulan lezzetler pişecek. Şeflerin katılımıyla gerçekleştirilecek workshoplarda katılımcılar kaybolan lezzetleri daha yakından tanıyacak. Alaçatı restoranlarının menülerinde, kaybolan tariflere yer verilecek. Ünlü konukların, gurme yazarların sohbet ve imza stantları, eğlenceli tadımlar ve daha pek çok keyifli etkinlik konukları bekliyor olacak.

İzmir'in her iki yakasında düzenlenecek tanıtımlarla kaybolan lezzetler dünyaya tanıtılacak.

Güncelleme Tarihi: 29 Mayıs 2014, 14:00

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52