1 kasa domates 10 kuruşa düştü

Rusya başta olmak üzere bölgede yaşanan olumsuzluklar domates ihracatını vurdu. Kasası 10 kuruşa kadar gerileyen domates salça fabrikalarına gönderiliyor.

1 kasa domates 10 kuruşa düştü
Türkiye’de, örtü altı sebze üretiminin önde gelen ilçelerinden Demre'de, domatesin kasası 10 kuruşa kadar düştü. Düşüşteki en büyük sebebin fazla üretimin yanı sıra Rusya başta olmak üzere Polonya, Bulgaristan, Ukrayna, Irak, Moldova ve Romanya gibi ülkelere yapılan ihracatta düşüş olmasından kaynaklandığı belirtildi.

Kış mevsiminde türüne göre 1,50 TL ile 3,50 TL arasında değişen domatesin fiyatı, şu günlerde kasası 10 kuruş. Özellikle iç piyasada arz fazlalığının etkisi ve dış piyasada da domatesihracatı yapılan Rusya Polonya, Bulgaristan, Ukrayna, Irak, Moldova ve Romanya gibi ülkelere ihracatın durması, çiftçinin ürettiği domatesleri salça fabrikalarına satmasına sebep oldu.

Fiyatların aşırı düşmesiyle birlikte çiftçiler, ürettikleri tonlarca domatesi salça yapımı için İzmir’e gönderiyor. Türk çiftçisinin çok zor durumda olduğunu dile getiren üreticilerden Ali Beslekoğlu, “Geçen yıllara göre fiyatlar çok düşük. Domatesleri hep salçaya sarıyoruz. Millet evine ekmek parası götüremiyor. Çiftçinin hali vahim. Ziraat borcu, kredi borcu, naylon borcu bu sene battık. Herkesin evine icra gelebilir” dedi.
Domatesin son yıllardaki en düşük fiyatta olduğunu söyleyen üretici Bayram Yılmaz da, ürettiğidomatesleri salça yapılmak üzere İzmir’e göndermek zorunda olduğunu belirtti. 11 senedir böyle bir şey görmediğini anlatan Yılmaz, "Domates para etmiyor. Kasası 10 kuruş. Bir ekmek parası bile etmiyor” dedi. Yılmaz, ilaç ve gübre borcu olduğunu belirterek, oluşan bu tablo karşısında ne yapacağını bilmediğini söyledi.

Güncelleme Tarihi: 30 Mayıs 2014, 15:03

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52