Siyah pirinç Bafralı oluyor

Türkiye'de bir ilk daha gerçekleşiyor. 3 yıldır sürdürülen çalışmalar sonucu ana vatanı Çin olarak bilinen siyah pirinç, Samsun’un Bafra ilçesinde ilk kez ekildi.

Siyah pirinç Bafralı oluyor
Ana vatanı Çin olarak bilinen siyah pirinç, Samsun’un Bafra ilçesinde ilk kez ekildi. Bafra Ovası'nda ilk defa gerçekleştirilen siyah pirinç ekimi Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi deneme ekim sahasında hazırlanan 25 gölde fideli dikimle gerçekleştirildi.
OMÜ Ziraat Fakültesi deneme ekim üretim sahasında 3 yıldır yürütülen çalışmalar sonucunda 10 dönüme siyah pirinç ekimi yapıldı. Fakülte ile birlikte çalışmalarını yürüten çeltik üreticisi Atilla Önder, “Yurt dışından getirilen siyah çeltik tohumunu 3 yıldır fizibilite çalışılmalarıyla çoğaltıp 10 dönüm bir alana yetecek kadar ürettik. Bugün bu ekimi gerçekleştireceğiz. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesiyle birlikte ayriyeten organik çeltik üretimi de yapıyoruz. Bu konuyla ilgili yetiştirme çalışmalarında kesinlikle ilaç kullanmıyoruz. Tamamen doğal, organik üretildi. Bunlar tarlaya dikimden sonra bölgeden aldığımız ördeklerle birlikte kesinlikle ot ilacı kullanmadan bir çalışma yapılıyor. Bu çalışmalar sonucunda çeltiğin içine ot ilacı atılmayacak, ördekler vasıtasıyla ot mücadelesi yapılacak ve hayvanların dışkısı vasıtasıyla gübreleme yapılacak. Nasıl bir üretim olacak sonucuna bakacağız” dedi. iha.com.tr

Güncelleme Tarihi: 09 Haziran 2014, 13:37

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52