Kurban etini bu şekilde saklayın

Her yıl kesilen kurban etinin yüzde 25'i çöpe gidiyor. Bu kadar önemli bir israfı tetikleyen ana sebep ise bilinçsiz saklama şekli. Kurban etini nasıl saklamamız gerektiği sorusunun cevabı bu haberde.

Kurban etini bu şekilde saklayın


Teknolojinin tüm imkanlarından faydalınalmasına rağmen her yıl kesilen kurban etinin yüzde 25'i çöpe gidiyor. Bu kadar önemli bir israfı tetikleyen ana sebep ise bilinçsiz saklama şekli. Uzmanlar, kurban etini nasıl saklamamız gerektiğini şöyle anlatıyor...

Gelişen teknolojik imkanlarsayesinde kurban etini saklama imkanı artsa da, bilinçsizce yapılan küçük yanlışlar her yıl binlerce ton etin çöpe gitmesine sebep oluyor.

Geçmiş yıllarda insanlar kurbanlarını kestikten sonra dağıtılan etin kalan kısmını daha çok kavurma yaparak kış aylarında tüketilmek üzere tenekelerde saklardı. Ancak günümüzde kavurma yaparak saklama yerini derin dondurucularda çiğ olarak saklamaya bıraktı.

Peki kurban eti saklanırken ve tüketilirken nelere dikkat edilmeli? Bu soruların cevabını satış ve pazarlama uzmanı Halil Tosun'dan alıyoruz.

Çözülen eti tekrardan dondurmayın
Et ve et ürünleri çabuk bozulma riski taşır. Özellikle dondurulmuş etleri kullanırken daha da dikkat edilmesi gerekir. Dondurulmuş etler çözüldükten sonra kesinlikle yeniden dondurulmamalı. Bu riskin önüne geçmek için kurbanlık etlerin küçük parçalar halinde saklanması gerekir.

Temiz kapta eti dinlendirin
Kurban kesildikten sonra et dinlendirilmeli, kesilir kesilmez buzdolabına konulması ete zarar verir. Etler temiz kaplarda güneş görmeden ve hava alması sağlanarak bir süre bekletilmeli.

Etlerin kesilir kesilmez buzdolabına kaldırılması veya büyük parçalar halinde dondurucuya konulması da sıkıntılıdır. Zira, büyük parçaları soğutmaya derin dondurucular yetmeyecek ve kısa zaman içerisinde etler bozulabilecek. 4-5 saatlik bir bekleme süresinden sonra etler buzdolabına kaldırılmalı.

Ne zaman tüketilmeli?
Normal buzdolabında etler 5-6 gün, kıyma ise 3 gün içinde tüketilmesi gerekir. Taze etin pişirilmesi ve hazmı zor olur, kurban etleri en az bir gün sonra tüketilmesi daha sağlıklı olur.

Etleri pişirme süresi
Etleri tek olarak pişirmek yerine sebzelerle birlikte pişirmeye gayret edin. Besin çeşitliliğinin sağlanması açısından bu şekilde tüketilmesi daha faydalı olacaktır. Çok yüksek ısı, dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açacağı için besin kaybını artırır. Etlerin haşlanarak pişirilmesi, sağlıklı olmasının yanı sıra ette olması muhtemel parazitlerin insana geçmesini de büyük ölçüde engeller.

Güncelleme Tarihi: 14 Eylül 2016, 12:29

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52