Diyabete çare tarçın ve zencefilde

Türkiye'de 6 milyon diyabet hastasının olduğu bildiriliyor. Prof. Dr. Erdem Yeşilada, "Şeker hastalığının çözümünün tarçın ve zencefil’de" olduğunu ifade ediyor.

Diyabete çare tarçın ve zencefilde

Haber / Buğrahan Kırımlı
Yapılan araştırmalara göre tarçın ve zencefilin açlık kan şekeri ve lipit değerleri düşürmede etkili olduğu belirtiliyor. Star gazetesi yazarı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, "Şeker hastalığının çözümünün tarçın ve zencefil’de" olduğunu ifade ediyor.

Yeşilada, Türkiye’de 6 milyon diyabetlinin olduğunu, gizli şekeri olanların sayısının da 6 milyon olarak tahmin edildiğini, organ hasarı gibi pek çok soruna davetiye çıkaran diyabete karşı çarenin doğada olduğunu açıklıyor.  

Prof. Dr. Erdem Yeşilada diyabet ve beslenme arasındaki ilişkileri açıklarken şu tespitleri yapıyor:
"Tıp iki şeker hastalığı, metaboliksendrom ve kalp hastalıkları gibi önemli kronik hastalıkların gelişiminde oksidatif hasar ve buna bağlı gelişen iltihap tepkimelerinin önemli rolü bulunduğu bilimsel araştırmalar ile de net bir şekilde ortaya konuldu. Dolayısıyla, günlük diyetlerde oksidatif hasarı (antioksidan) ve iltihaplanmayı (antienflamatuvar)önleyici etkiye sahip doğal ürünlerin, özellikle besin ya da bitki çaylarının tüketimine yer verilmesi, bu gibi önemli sağlık sorunlarının gelişiminin engellenmesinde en akılcı yaklaşım olarak kabul ediliyor.
İkiyüz sekiz tip 2 şeker hastası yürütülen bir klinik araştırma bazı basit uygulamaların sağlığımız üzerinde nasıl olumlu etkileri olabileceğini göstermesi bakımından dikkatimi çekti. Çalışma 29 yaşın üzerinde, açlık kan şekeri 126 mg/mL ve üzerinde olan, insülin kullanmayan ancak gerektiğinde şeker ilacı (metformin, glibenklamid) kullanan, fazla kilolu (beden-kitle indeksi 25 kg/m2 üzerinde), siyah çay içmeyi seven ve beslenme alışkanlıklarında sık olarak baharata yer vermeyen gönüllüler üzerinde yürütülmüş.
Çalışmaya başlamadan önce 3 hafta süre ile gönüllülerin çay içme alışkanlıkları düzenlenmiş. 8 haftalık araştırma uygulamasında tüm gönüllülerin günde 3 bardak siyah çay içmeleri sağlanmış. Her grup 39-42 gönüllü olacak şekilde gruplandırılmış (randomize). Birinci gruptaki gönüllüler sadece siyah çay içerken, diğer gruplardaki gönüllülerin siyah çaylarına verilen baharatlardan birini ilave ederek 10 dakika demledikten sonra içmeleri istenmiş; kakule tohumu (3 gram), zencefil rizomu (3 gram), tarçın kabuğu (3 gram) ya da safran (1 gram)." 

Her sabah çayınıza ekleyin
Hücre hasarı ve iltihaplanmayı önleyici etkiye sahip doğal ürünlerin tüketiminin, diyabetin gelişimini engellediğini söyleyen Prof. Dr. Erdem Yeşilada, şu ifadeleri kullanıyor:
"Çalışmanın başlangıcında ve sonunda (8 hafta) gönüllülerden alınan kan örneklerinde biyokimyasal analizinin [açlık kan şekeri, hemoglobin A1c (HbA1c), trigliserit (TG), total kolesterol, düşük yoğunluklu kolesterol (LDL), yüksek yoğunluklu kolesterol (HDL), yüksek hassasiyetli C-reaktif protein (hsCRP) ve F2-izoprostan] yanı sıra vücut ağırlığı ve kalça çapında meydana gelen değişimler değerlendirmeye alınmış.
Siyah çaya zencefil ve tarçın ilavesinin kilolu tip-2 şeker hastalarında iltihap göstergesi olan hsCRP’yi belirgin bir şekilde azalttığı; ayrıca tarçının açlık kan şekeri ve kan lipit değerlerini düşürdüğü; zencefilin ise oksidatif stres belirteci olan F2-izoprostan seviyesini azalttığı gözlemlenmiş. Diğer taraftan, total, LDL ve HDL kolesterol değerlerinde kontrol grubu ile deney grupları arasında bir farklılık gözlemlenmemiş. Bunun nedeni, muhtemelen, kontrol grubuna da antioksidan etkisi bilinen siyah çay verilmesi. Safran ve kakule ilavesinin ise kayda değer bir avantaj sağlamadığı bildiriliyor.
Sonuç olarak, her gün siyah ya da yeşil çayınızı zencefil ve tarçın ilave ederek demlerseniz kan şekeri ve lipit değerlerinin kontrolünü sağlıklı bir şekilde düzenleyebilirsiniz."


Güncelleme Tarihi: 15 Mart 2017, 14:39

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52