İşlenmiş ürün 1.5 milyar dolar getirdi

Sayısız meyve ve sebze çeşidiyle tam bir tarım ülkesi olan Türkiye, planlı üretimle katma değeri olan sebze ve meyveleri işleyerek büyük rakamlar kazanıyor.

İşlenmiş ürün 1.5 milyar dolar getirdi


Yaş meyve ve sebze ihracatıyla birlikte katma değeri yüksek bazı tarım ürünlerinden Türkiye büyük gelirler elde ediyor. İşlenmiş meyve ve sebzeden 1,5 milyar dolarlık ihracat geliri sağlandı.
Son yıllarda salça ve konserve ihracatı yapılan ülke sayısı yılın ilk 9 ayında 172'ye yükselirken, işlenmiş meyve ve sebzelerde yıllık ihracat 1,5 milyar dolar sınırına yaklaştı.
 
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin Türkiye geneli yaş meyve sebze ve mamulleri ihracat rakamlarından derlenen bilgilere göre, işlenmiş meyve ve sebze ürünleri ihracatı yılın 9 aylık döneminde 836 milyon dolara ulaştı.
 
İhracatta en büyük kalemler olan konserve sebzelerde yüzde 6 artışla 120 milyon dolar, domates salçasında yüzde 13 artışla 106 milyon dolar, meyve suyunda ise geçen yılla aynı seviyede olan 111 milyon dolarlık ihracat yapıldı.
 
İhracat yapılan ülkelerin başında ise Almanya, Irak, İngiltere ve Hollanda gelirken, Arjantin, Şili, Gana, Hong Kong ve Gambiya gibi uzak pazarlara gönderilen ürün miktarında da artışlar yaşandı.

Ege Yaş Sebze Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Rıza Seyyar, Türkiye'nin daha yüksek katma değerli tarım ürünü ihraç etme hedefinin hızlı adımlarla gerçekleştiğini ifade ederken, "İşlenmiş sebze ve meyvede son yıllarda düzenli olarak yüzde 4-5'lik bir büyüme trendi yakaladık. Salça, konserve, kurutulmuş domates, kapari, meyve suyu gibi ürünlerde giderek artan bir performansımız var." tespitinde bulunuyor. 

Güncelleme Tarihi: 16 Eylül 2016, 16:38

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52