Lezzetli turşu kurmanın incelikleri
Kış sofralarının lezzetine lezzet katmak isterseniz, siz de bu tarifle turşu nasıl kurulur öğrendikten sonra malzemeleri değiştirerek birçok farklı turşu çeşidi yapabilirsiniz.
Türkiye coğrayasının hemen her bölgesinde hazırlanan turşu, kış sofralarının vazgeçilmez gıdalarındandır. Bir çok sebze ve meyveden faydalanarak hazırlanan turşu, yerel alışkanlıklar sebebiyle farklı hazırlansa da, lezzeti ortak tadılan bir gıda çeşidi.
Sonbahar aylarının gelmesi ve havaların serinlemesiyle turşu hazırlıkları da başlamış oldu.
Kış sofralarının lezzetine lezzet katmak isterseniz, siz de bu tarifle turşu nasıl kurulur öğrendikten sonra malzemeleri değiştirerek birçok farklı turşu çeşidi yapabilirsiniz.
İşte, evinizde kolaylıkla yapabileceğiniz pratik ve lezzetli turşu tarifleri...
En pratik şekilde hazırlayabileceğiniz karışık turşu tarifi:
Malzemeler
- 1 kilo salatalık
- 1 kilo körpe yeşil biber
- 10 tane kırmızı biber
- 1 kilo yeşil domates
- 1 kilo havuç
- Taze fasulye (mevsimindeyse)
- 6-7 çorba kaşığı kaya tuzu
- 5 su bardağı üzüm sirkesi (elma sirkesi tercih etmeyin). Suyun miktarına göre oranlayabilirsiniz. 1 litre su için 1 bardak sirke kullanın.
- 10-12 diş sarımsak
- Kavanozu dolduracak kadar su
- Üzerini kapatmak için; maydanoz veya dereotu veye defne yaprağı
Turşu nasıl kurulur?
- Suyunuzu mümkünse içme suyundan kullanın. Çeşme suyu kullanacaksanız da kaynatıp 1 gece dinlendirin.
- Havuçların kabuklarını kazıyın. Dilim dilim doğrayın.
- Biberleri yıkadıktan sonra uçlarından biraz kesin.
- Salatalıkları yıkayıp başlarından biraz kesin. Çatalla delikler açın. Böylece içlerine de sirke girecek ve kıtır olacak.
- Sarımsakların kabuklarını soyup yıkayın.
- Soğumuş olan suyunuzu ayrı bir tencereye koyun. Tuzu ve sirkeyi ekleyip eriyene kadar karıştırıp salamurayı hazır hale getirin. (1 litre suya 1 bardak sirke şeklinde hesaplayabilirsiniz)
- Hazırladığınız sebzeleri turşu kavanozuna karışık olarak yerleştirin. İsterseniz kat kat sırayla yerleştirebilirsiniz.
- Aralara diş sarımsakları ekleyin.
- Üzerine salamura suyunu sebzeleri geçecek şekilde ekleyin.
- Kavanozun en üstünü de defne yaprağı veye maydanoz ile örtün.
- Kavanozun ağzını iyice kapatın.
- Oda sıcaklığında ve karanlık bir ortamda 15-20 gün beklettikten sonra turşunuzu açabilirsiniz.
- Turşuyu kontrol etmek için açmamanızı tavsiye ederim. Ama mutlaka açacaksanız mümkün olduğunca temiz bir kaşık kullanın, ellerinizi turşuya değidirmeyin ki mikrop bulaşmasın.
Turşu yapmanın incelikleri
- Turşuyu havaların serinlemeye başladığı günlerde yapın. Turşu çok sıcakta olgunlaşamadan bozulabiliyor. Buzdolabında yeriniz veya serin bir kileriniz varsa sıcaklarda da yapabilirsiniz.
- Mümkünse turşu yapmak için cam kavanoz tercih edin. Çünkü turşu suyu plastikle etkileşime geçebilir. Kabın ağzının çok sıkıca kapandığından emin olun.
- Kabınız çok temiz olmalı, deterjan kırıntısı kalmamalı. Malzemeleri koymadan önce kaynar su ile çalkalamanız tavsiye edilir.
- Turşu yaparken kaya tuzu kullanılmalı. Ama zor eridiği için önceden suyun içinde iyice eritilmeli. Tuz ölçüsü ağız tadına turşunun türüne göre değişebiliyor. Genel olarak 5 litrelik turşu kabı için 1,5-2 çay bardağı tuz yeterli olabiliyor. Daha dayanıklı turşu için tuzu biraz daha arttırmalısınız.
- Tuzun miktarını ayarlamak için yumurta testi yapabilirsiniz. Tuzu erittiğiniz salamura suyuna bir yumurtayı bırakın (iyice yıkanmış olmalı) Yumurta eğer suyun üstünde-üstüne yakın yüzüyorsa tuz oranı iyidır. Suyun altında yüzüyorsa tuz eklemeniz gerekir.
- Sirkenin ölçüsü 1 litre için1 su bardağı şeklinde idealdir. Daha gevrek turşu isteniyorsa sirke miktarı arttırılabliir. En son turşu suyunuzun tadına mutlaka bakın. Ekşi değilse sirke ekleyin.
- Ekstra tatlar için, turşunuzun içine biraz defne yaprağı 5-6 tane karanfil, birkaç tane karabiber ve nane ekleyebilirsiniz. Bunlar turşunuza hoş bir koku verecektir.
Güncelleme Tarihi: 14 Eylül 2016, 20:02
YORUM EKLE
1
Organik Kafkas balı tezgahlarda
2
İşlenmiş ürün 1.5 milyar dolar getirdi
3
Helal pazarında Budist iştahı var!
4
Diyabete çare tarçın ve zencefilde
5
İhbar hattını aktif kullanın!
6
Sebze ve meyvede künye dönemi
7
Başçiftlik beyazı bir ilk olacak
8
Her üç kişiden biri obezite tehdidi altında
9
Türk fındığına İtalyan oyunu!
10
Lahmacun lezzetine Ermeni gölgesi!
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
05:34
GÜNEŞ
06:58
ÖĞLE
12:58
İKİNDİ
16:11
AKŞAM
18:47
YATSI
20:06