Van'da büyük göç başladı

Van'da, bölgenin önemli değerlerinden olan, akıntının tersine yüzerek adeta uçarcasına derelere akın eden inci kefalinin göçü başladı.

Van'da büyük göç başladı
Van'da, bölgenin önemli değerlerinden olan ve Alaska'daki somon balıkları gibi akıntının tersine yüzerek adeta uçarcasına derelere akın eden inci kefalinin göçü başladı.Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayabilen ve nesli koruma altında olan inci kefalinin üreme dönemi nedeniyle 15 Nisan-15 Temmuz arası uygulanan av yasağı devam ediyor. Yaklaşık 2 milyar balık üremeleri öncesi adaptasyon için akarsu ağızlarına gitmeye çalışırken, vatandaşlarda göçün izlenebildiği yerlerden Muradiye'deki Bendimahi Çayı'na akın ediyor.

İnci kefalinin korunması için bölgede yıllardır çalışma yürüten YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, av yasağına uyulmasının, anne olan inci kefaline en büyük saygı ve hürmet olduğunu belirtti. Avcılar yanlış yapıyor üreme dönemi için akarsulara büyük zorluklarla giden İnci Kefali'ni bekleyen en büyük tehlikenin Kaçak avcılar olduğunu belirten Prof. Dr. Sarı, "Her canlının neslini devam ettirme hakkı var. İnci kefali dünyada sadece Van Gölü Havzası'nda yaşayan endemik bir balık türü. İnci kefali yumurtlamak için dereye geldiğinde kaçak balıkçılar bu derelerden avlayarak satmaya çalışıyorlar. Şimdi bizim kültürümüzde, ananemizde, gelenek ve göreneklerimizde, örfümüzde, dinimizde hiçbir şeyde üremek üzere olan bir hayvana zarar vermek yoktur. Dolayısıyla bunu yapan insanlar, çok yanlış bir faaliyet yapmış oluyorlar" dedi. inci kefaline saygı gösterin' kefalinin gelip yumurtalarını bırakıp tekrar göle geri döndüğünü anlatan Sarı, şöyle dedi: "Nasıl ki bir anne yavrusunu korumak için kendi canını feda ediyorsa, inci kefali de akıntıya karşı aynı diğer annelerde olduğu gibi canını feda edercesine buraya gelip yumurtlamaya çalışıyor. Diyoruz ki, cennet madem anaların ayakları altında. Annelerin ayakları altında olan cennet sadece insanlara mı mahsus acaba? İnsan olan annelerimize saygı gösteriyoruz. Peki, inci kefali annelere niye saygı göstermiyoruz? Van Gölü'nün çevresindeki tüm insanlarımıza buradan sesleniyorum, lütfen inci kefaline saygı gösterin." Göçün başlamasıyla birlikte binlerce kişi inci kefalin zorlu üreme serüvenini izlemek için Bendimahi Çayı'na geliyor.

Güncelleme Tarihi: 13 Mayıs 2014, 12:34

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52