Bir lezzet daha yok oluyor!

Yörüklerin en sevdiği besinlerin arasında yer alan ve temel gıda olarak tükettikleri bazlama ve yufka geleneği Aydın’da unutulmaya yüz tuttu.

Bir lezzet daha yok oluyor!
Yörüklerin en sevdiği besinlerin arasında yer alan ve temel gıda olarak tükettikleri bazlama ve yufka geleneği Aydın’da unutulmaya yüz tuttu.

Daha çok makineler tarafından yoğrulan hamur ve açılan yufkaları, el ile yapan kadın sayısının her geçen gün azaldığı belirtildi. Aydın Yenipazar’da yaşayan ve yörük düğünlerinde hamur yoğurarak ekmeğini kazanan kadınlardan Emine Kayış, eskiden hamur yoğurup bazlama yapmasını ve yufka açmasını bilmeyen kızların gelin edilmediğini, şimdiki genç kızların fırına ekmek almaya gitmeye bile üşendiğini söyledi.

Zorunlu eğitimle birlikte anaların kızlarına hayata hazırlayamaz duruma geldiğini ve okullarda kız çocuklarına hamur yoğurmaktan, yemek pişirmeye kadar çeşitli derslerin verilmesi gerektiğini belirten Emine Kayış, şu anda yetişen genç kızların yüzde 99’unun hamur yoğurmayı bilmediğini belirtti. Köylerde bahar mevsimlerinde geleneksel hale gelen saç böreği toplantılarını genç kızların kısırla geçiştirdiğini belirten Sultanhisar İlçesi Malgaçemir Köyü sakinlerinden Kevser Karakaya, bir hanımın kendi eliyle açıp eş ve çocuklarına yedirdiği yufka ile makine ile yapılan ekmek ve yufkanın kesinlikle birbirini tutmadığını belirterek “Makine ile yapılan ekmek ve yemeklere sevgi girmiyor.” dedi. 

Güncelleme Tarihi: 13 Mayıs 2014, 12:44

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52