Soğuk zinciri tüketici kırıyor

Aslında et, tavuk, süt ürünleri gibi gıda malzemelerinde soğuk zincirin son halkası, son kullanıcının kendisi.

Soğuk zinciri tüketici kırıyor
GIDAVİTRİNİ - Soğuk zincir taşımacılığı, sadece firmaların sorumluluğunda görünse de aslında et, tavuk, süt ürünleri gibi gıda malzemelerinde bu zincirin son halkası son kullanıcının kendisi. Firmalar ne kadar dikkatli davransa da son kullanıcı aslında çok küçük görülen önlemleri almazsa soğuk zincir kırılıyor, bu tür ürünlerin bozulması sonucunda ise üründe oluşan bakteriler sebebiyle insan metabolizmasını önemli ölçüde tehdit edebilecek sağlık sorunları oluşuyor.

Soğuk zincir taşımacılığı günümüzde özellikle gıda sektörü için kritik önem taşıyor. Genel olarak soğuk ortamda muhafazası gereken gıda maddelerinin, üretim aşamasından başlayarak sevkiyat, depolama ve sergileme gibi tüketime kadarki her aşamasında gıda güvenliği kriterlerine uygunluğunu ve özelliklerini koruyabilmesi için uygulanan özel taşıma işlemine soğuk zincir taşımacılığı deniyor. Amaç ise gıda maddesinin son kullanıcıya herhangi bir tehlike oluşturmayacak şekilde güvenle ulaştırılabilmesi. Firmalar bu konuda oldukça hassas davranıyor. Soğuk zincirini kırabilecek ısı değişimleri yaşandığında derhal tespiti yapılıp sorunlu ürünler müşteriye ulaşmadan imha ediliyor. Ancak firmanın müdahale edemediği durum, son kullanıcının devreye girdiği an. Soğuk zincir kırılmasının en çok yaşandığı durum; tüketicinin aldığı ürünü eve götürürken yaşanan ısı değişimleri.

“Küçük önlemlerle soğuk zincir evdeki buzdolabına kadar ulaştırılabilir”
Son kullanıcının soğuk zincir taşımacılığını bozmadan, almış olduğu ürünü kolay bir şekilde eve kadar ulaştırabileceğini belirten Batu Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Taner Ankara konuyla ilgili “Soğuk zincirin devamlılığı ne yazık ki sadece firmaların sorumluluğunda değil. Firmalar bu konuda oldukça sıkı bir mevzuata bağlı olduklarından üzerine düşeni yapıyor ve Batu Lojistik gibi birçok firma zaten bu konuda uzman personeller ve oldukça teknolojik araçlar kullanıyor. Ancak kırılmalar genelde son tüketicinin basit detayları atlamasından kaynaklanıyor” diyor. Taner Ankara son kullanıcıların basit önlemlerle bu zinciri bozmadan ürünü evdeki buzdolabına kadar iletebileceğini belirtiyor. Ankara, “Bu tür ürünleri alışverişin sonuna bırakmak, arabada bekleyecekse bu süreyi hesaplamak gibi önlemler büyük farklar yaratabilir. Zincir özellikle araçların içinin sıcak olması ve ürünlerin bu ortamda uzun süre beklemesinden kırılıyor. Bu noktada bagajda tutacağınız bir termal poşet her zaman faydalı olacaktır” diyor.

Güncelleme Tarihi: 29 Ocak 2014, 17:40

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52