Alkolden kurtulan kanserden de kurtuluyor

Bilim insanları, çok fazla alkol tüketiminin vücutta cilt kanserine neden olabilecek bir takım tepkimelere neden olduğunu söylüyor.

Alkolden kurtulan kanserden de kurtuluyor

Bilim insanlarına göre, etanol (etil alkol) midede sindirilmeye başladığında, alkolün vücutta yakımı sırasında üretilen ‘asetaldehit’ adlı organik bileşkeye dönüşüyor, bu bileşke de cildi ultraviyole (UV) ışınlarına daha hassas hale getiriyor.

İngiliz Dermatoloji Dergisi’nde yayımlanan araştırmanın yazarları, başka etkenlerin de bu sonuca ulaştırmış olabileceğini belirtip alkol tüketenlerin güneşlenirken yeterince güneş kremi ve güneşten koruyan kıyafetler kullanmamalarının da bu etkenler arasında sayılabileceğine dikkat çekiyor.

Binlerce katılımcıyla 16 farklı inceleme yürüten bilim insanlarının araştırmasına göre, günde bir ya da daha fazla alkollü içecek tüketmek cilt kanserine yakalanma riskini beşte bir oranında artırıyor.

Kanser riski, alkol tüketim oranına göre de değişiyor. Günde, birkaç bardak biraya denk gelen 50 gram etanol (etil alkol) tüketen birinin, hiç alkol tüketmeyen veya daha seyrek tüketen birine göre, cilt kanserinin en ölümcül türlerinden olan ‘melanom’a yakalanma riski yüzde 55 oranında daha fazla.

Araştırmada imzası bulunan Milano Üniversitesi’nden Dr. Eva Negri, “UV ışınlarının varlığında, alkol içmenin vücudun normal bağışıklık tepkisi verebilme yeteneği olan ‘immunokompetans’ı değiştirebildiğini biliyoruz” diyor.

Negri, bağışıklık sistemindeki bu değişikliğin hücrelerde hasara daha sonra da deri kanserinin bir türüne yakalanmaya neden olabileceğine dikkat çekiyor.

Negri, bu araştırmanın melanom hastalığına yakalanma riski ile alkol tüketim miktarı arasındaki ilişkinin incelenmesi için yapıldığını belirtip “Bu bilgi sayesinde insanların kendilerini güneşten daha iyi koruyabilmelerini umuyoruz” diyor.

İngiltere Kanser Araştırma Merkezi’nden Saray Williams, kayak yapanlar için de ‘kış güneşinden korunmaları’ tavsiyesinde bulunuyor ve ekliyor:
“Alkolün deri kanseriyle bağlantılı olup olmadığı, alkol tüketimini sınırlandırmak için yine de iyi bir fikir. Alkol yedi farklı kanser türüyle bağlantılı, tüketimi azaltmak riski de azaltır.”

Güncelleme Tarihi: 29 Ocak 2014, 18:35

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52