Aldatıcı reklama yasak!

Avrupa Birliği (AB), aldatıcı ve yanıltıcı nitelik taşıdığı gerekçesiyle yaklaşık bin 600 yiyecek reklamını yasaklıyor. Düzenleme Avrupa Parlamentosu'nca onaylandı.

Aldatıcı reklama yasak!
AB Komisyonu'nun konuyla ilgili hazırladığı düzenleme, Avrupa Parlamentosu'nun Tüketici Hakları Komisyonu'nda onaylandı. "Bağışıklık sisteminize iyi gelir" veya "vücudunuzun savunma sistemini güçlendirir" gibi muhtelif başlıklar, "bilimsel gerçeklere dayanmayan, aldatıcı ve yanıltıcı nitelikte reklam sloganları" olarak kabul edildi. Bu sınıfa bin 600'den fazla reklam sloganı girerken, 220 yiyecek için kullanılan reklam sloganına onay verildi. Onay bulan yiyecekler arasında, "hazma iyi gelir" sloganını kullanan kepekli bisküviler de var.
Şirketlere, stoklarındaki yasaklı slogana yer veren ambalajlara sahip ürünlerini satmak için 6 ay süre tanındı. Sloganının gerçekliğini bilimsel olarak kanıtlayan şirketlere ise düzenlemeye itiraz yolu açık bırakıldı.
Bu yasağın Türkiye'deki suistimalleri bitirme umudu oluşturması tüketicilerin en büyük arzusu. Zira, Türkiye'de ekranlardan bal akmaya devam ediyor.
Tüketiciler Birliği memnun
Yasaklı sloganlar listesi, Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu'nca (EFSA) hazırlandı. Listeyi düzenlemeye 2006 yılında başlayan EFSA uzmanları, 44 bine yakın sloganı denetlediğinden yasakların netlik kazanması öngörülenden daha uzun sürdü.
Avrupa Tüketiciler Birliği (BEUC) Başkanı Monique Goyens, düzenlemeyi "doğru yönde atılmış bir karar" sözleriyle değerlendirdi.
Goyens, "düzenlemeyle tüketicilerin nesnellikten yoksun, abartılı veya gerçek dışı reklam ifadelerinden korunacağını" söyledi.
Almanyanın Sesi

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker, Tüketici, Efsa, Gıda Reklamı

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52