Unilever de ‘helal’ dedi!

Helal gıda sertifikalı ürünlerin Türkiye’ye 2011’de 3-4 milyar dolar getirmesi küresel gıda devi Unilever’i harekete geçirdi.

Unilever de ‘helal’ dedi!
Avrupa Birliği Ülkelerinde göçmen karşıtı tabana oynayan aşırı sağcı partiler şu sıralar helal eti tartışmaya açmış durumda. Fransa’nın sağ partileri helal etle ilgili birbirileriyle kavgaya tutuşurken geçtiğimiz aylarda Hollanda parlamentosunun alt kanadı mazbahlardaki tüm hayvanların kesilmeden önce bayıltılması şartını getiren bir yasa tasarısını onaylamıştı. Senato tasarıyı kanunlaştırırsa, ülkede helal ve koşer hayvan kesimi fiilen yasaklanacak. Sağ partiler helal etle ilgili kavga ededursun şirketler hızla büyüyen helal gıda pazarından pay almak için çabalıyor. Özellikle Türkiye’nin bu pazardaki önemi giderek artıyor. Helal gıda sertifikası veren gıda ve ihtiyaç maddeleri denetleme ve sertifikalandırma derneği’ne (GİMDES) 400’ü aşan müracaat var. 200’ün üzerinde sertifika verdiklerini söylüyorlar. Küresel şirketler bu pazardan pay almak için yarış içinde. Türkiye bu noktada önemli bir üs olarak bulunuyor. Unilever Dünya Başkanı Paul Polman, gçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada: “Önümüzdeki 40 yıl içinde dünyada 2 milyar insan daha doğacak. Bu gerçeğin kimse farkında değil. Bu 2 milyarın çoğunluğuda müslüman olacak. Doğu ile Batı’yı birleştiren gelişmiş bir demokrasi ve ekonomi olarak Tarkiye, bu 2 milyar insan için yaşamsal değer taşıyan mal ve hizmetlerin üretimi için çok önemli bir merkez olabilir. Örneğin şu anda helal gıda dünyada çok hızlı büyüyen bir kategori. Türkiye halel gıdada tüm dünyanın üretim merkezi olabilir. Bunun için örneğin en büyük gıda markamız olan Knorr’da halel gıda için Türkiye’yi nalı bir merkez haline getirebiliriz diye çalışıyoruz” diyerek şirketin bu konuya verdiği önemi dile getirmiştir. Türkiye’yi üs olarak belirleyen Unilever, bunu için bir birim oluşturdu. Bu tablo pazarın önümüzdeki günlerde iyice hareketleneceğini gösteriyor.
Bloomberg Businessweek

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker, Unilever, Halal Foods, Helal Gıda, GİMDES, Paul Polman

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52