UHT sütte risk tartışması!

Son günlerde UHT süt ve pastörize süt teknolojilerinin insan sağlığını riske atan teknolojiler olduğu yönündeki iddialar masaya yatırıldı…

UHT sütte risk tartışması!
[endif]--Bir süredir gıda güvenliği ile ilgili olarak yaşanan yoğun bilgi kirliliği, karmaşa ve "Süt ve süt ürünleri" hakkında kamuoyunda çıkan kimi haberler, toplumda süt ve süt ürünlerine yönelik olarak gündeme bazı sorular taşıyor. Kamuoyunu bu konuda aydınlatmak amacıyla 21 Mart Çarşamba günü bir basın toplantısı düzenleyen, Gıda Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası ile Ankara Tabip Odası, yaptıkları ortak açıklamayla “UHT süt ve pastörize süt teknolojilerinin insan sağlığını riske atan teknolojiler olmadığını” kaydetti. Üç Oda adına açıklama yapan Ankara Tabip Odası Başkanı Bayazıt İlhan, bu sorulara cevap bulmak amacıyla meslek odalarınca ve üniversitelerin desteğiyle süt ve sağlık konusunda araştırma yaptıklarını, sonuçları "ÜRETİMDEN TÜKETİME SÜT VE SAĞLIK; Sorular ve Yanıtlar" adlı dokümanda topladıklarını kaydetti.
İlhan, son dönemlerde sütle ilgili kamuoyuna yansıyan kimi değerlendirmelerin, toplumda sütün sağlık açısından temel bir gereksinim olduğu gerçeğinden uzaklaşmaya neden olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
"Bebekler ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenmelidir Başta çocukluk dönemi olmak üzere, yaşamın her evresinde süt tüketimi kemik sağlığının korunması açısından son derece önemlidir. Ancak süt sadece bebeklik ve çocukluk çağında değil, insanın yaşamı boyunca tüketmesi gereken son derece önemli bir gıda maddesidir. Sağlık açısından her bireyin günde ortalama iki su bardağı süt ya da süt ürünlerini (peynir, yoğurt) tüketmesi önerilmektedir. Bu miktar çocukluk, ergenlik, gebelik, menopoz gibi özel dönemlerde değişebilmektedir.”
“Süt tüketiminin arttırılması gerek”
İnsan sağlığı için sütün vazgeçilmez bir besin kaynağı olduğunu da ifade eden İlhan, güvenli süt tüketiminin artırılması gerektiğine işaret ederek: “Bu yönde özellikle devlet eliyle yapılması ya da teşvik edilmesi gereken birçok nokta var. Sağlıklı ve yeterli süt üretimi için kırsal kalkınmaya önem verilmeli, süt hayvancılığıyla uğraşan çiftçi ve köylülere her çeşit destek sağlanmalı, başta kooperatifçilik olmak üzere üretici örgütlülüğü geliştirilmeli, tüketiciye uygun fiyatla süt ulaştırılacak piyasa mekanizmaları oluşturulmalıdır. Ayrıca tüketimin artırılması amacıyla okul sütü uygulamasının da başlatılması son derece önemli." görüşünü dile getirdi.
Süt ve süt ürünlerinin tüketimi sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmez olmasına karşın, süt tüketiminin gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında son derece yetersiz olduğunu vurgulayan İlhan, ülkemizde süt tüketim miktarının yıllık yaklaşık olarak 24-26 litre olduğunu, bu rakamın pek çok Avrupa ülkesinde 100 litrenin üzerinde olduğunu da sözlerine ekledi.
Toplantıda, sağlıklı beslenmenin temel bir insan hakkı olduğu; bu temel kabul kapsamında devletin, sağlıklı koşullarda süt üretiminin sağlanmasında, tüketimin artırılmasında ve üretilen sütün bireylere, özellikle gereksinimi olan kişilere ulaştırılmasında sorumluluklarını özenle ve sürekli olarak yerine getirmesinin çok değerli olduğu da vurgulandı.
Gıdahattı

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker, UHT Süt, Pastörize Süt, Peynir, Süt Ürünleri, Yoğurt, Gıda Mühendisleri Odası

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52