Denizli'de bir firma, nano teknoloji kullanarak dünyada ilk kez cam üzerinde et pişirebilecek bir düzenek geliştirdi. Temperli ve desenli lamine cam üreten firma, camı tava olarak kullanabildiği gibi kalorifer peteği, yerden ısıtma veya otomobillerde camların buzlanmasını, buharlaşmasını engelleyecek sistem de yapabiliyor. Aymina Kompozit Lamina Cam ve Solar Panel'in sahibi Mustafa Aydeşkin, uzun yıllar süren araştırmaların sonucu ortaya çıkardıkları camın bu özelliğinin dünyada ilk olduğunu ileri sürüyor. Akdeniz Üniversitesi Kontrol Sistemleri Teknolojisi mezunu olan ve Pamukkale Üniversitesi (Paü) Fizik Bölümü'nü bırakarak bir cam fabrikasında uzun yıllar ar-ge bölümünde çalışan Aydeşkin, camın bir yüzeyinin, "sol-jel" yöntemiyle elde edilen nano karbonla kapladıklarını, daha sonra da elektrik iletimi için bara hat döşeyip temperlediklerini ifade etti.
Cam yüzeyine pişirilen gıdanın yapışmaması için kendi ürünleri olan sol-jel yöntemini kullandıklarını belirten Aydeşkin, "Elde ettiğimiz nano seramik kaplamayı geliştirdik. Bu nano seramik kaplamayla ısıtılabilen camın yüzeyini kaplayıp ızgara olarak da kullanılabilmesini sağladık. Bu yapışmaz nano seramik kaplamayı bütün cam ürünlere ve metal ürünlerin boyalarının yüzeylerine kaplayarak yapışmaz bir özellik kazandırdık. Nano seramik, seramik veya teflon olarak bilinen kaplamalara eşdeğerdir. Onlardan en büyük farkı ise tamamen saydam olmasıdır." dedi.
'ISI, TAVANIN HER TARAFINA EŞİT MİKTARDA YAYILIYOR'
Ev hanımlarının mutfakta balık pişirdiklerinde kokudan çok rahatsız olduklarını belirten Mustafa Aydeşkin, cam ızgarada pişen etten koku gelmediğini söyledi: Aydeşkin, "Duman ve koku olmadan mutfakta mangal yapabilme, balık pişirebilme rahatlığına erişilecektir. Duman ve konunun olmamasının sebebi ısıtma teknolojisinin farklı olması, yağın ısı ile temas etse bile buharlaşacak kadar yanmamasından kaynaklanır. Bu tamamen ürünün kendine has bir özelliğidir. Nano teknoloji ile yapmış olduğumuz bu kaplamanın en büyük avantajlarından bir tanesi de ısı ve elektrik verdiğiniz alanın tümünün homojen olarak aynı sürede ısınmasıdır. Yani bu zeminden ısıtmada ve pişirme gereçlerinde ızgara olarak da lokal olarak, bölgesel olarak ısı farklılığı tamamen ortadan kalkar." dedi.
CAMDA PİŞİRİLEN ETTEN KOKU YAYILMIYOR
Özellikle toplu alanlar olan AVM'lerde, büyük restoranlarda, otellerde rahatsız edici koku ortama yayılmadığı için cam tavanın çok büyük bir avantaj getireceğini belirten Aydeşkin, "Özellikle büyük restoranların davlumbaz ve baca sistemi kurmalarına gerek kalmayacaktır, çünkü pişen gıdanın ortama herhangi bir koku salımı olmayacaktır. Pişirici grubunda beyaz eşya sektörü ile halihazırda çalıştığımız için bu sektörle görüşmelerimiz devam ediyor, prototip aşamasına geldik. Otomotiv ve mimari sektöründe ise Almanya'dan bir firma bu konu ile çok ilgilendi. Özellikle nano seramiğin kaplamasında desteğini aldığımız Italyan firması, bu konuda çok ilgili. Bu ürünün dünya pazarına çıkışı konusunda da ciddi bir talepleri var." şeklinde konuştu.
haberler.com
Nano teknolojiyle lezzeti buluşturdu
Denizli'de bir firma, nano teknoloji kullanarak dünyada ilk kez cam üzerinde et pişirebilecek bir düzenek geliştirdi.
YORUM EKLE
1
Sağlığa giden yol: Akdeniz
2
Ayran tüketmek stresi önlüyor!
3
Balparmak'tan Katla Balla
4
Caffè Nero'dan engelsiz hizmet
5
Paketli ekmek israfı azaltır
6
GGH'den Pringles açıklaması
7
Cezaevi değil, organik çiftlik!
8
Cağ kebabı lezzetiyle büyülüyor
9
Gıdada adil rekabet istiyorlar
10
Çaykur üretecek, GNC Türkiye satacak
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:37
GÜNEŞ
08:08
ÖĞLE
13:01
İKİNDİ
15:22
AKŞAM
17:43
YATSI
19:09