Paketli ekmek israfı azaltır

Paketli ekmek tüketimi ile çöpe giden ekmeğin yüzde 50’sini kurtarmanın mümkün olabileceği açıklandı.

Paketli ekmek israfı azaltır
GIDAVİTRİNİ - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2013 yılı Ocak ayında başlattığı “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası” meyvelerini toplamaya başladı. Bakanlığın açıklamasına göre bir yıl içerisinde ekmek israfında yaklaşık yüzde 18’lik azalma sağlanarak günde 1 milyon 50 bin, yılda 384 milyon ekmek israf edilmekten kurtarıldı. Çöpe atılmaktan kurtarılan ekmeğin parasal karşılığı 300 milyon TL oldu. Türk halkı da ekmek için bir yılda harcadığı paradan 2,5 milyar TL tasarruf etti. Böylece tasarrufun mali boyutu 2 milyar 800 milyon TL’ye ulaştı. İsrafın boyutlarını daha da çok azaltmanın yolu ise bilinç artışının devam etmesi ve paketli ekmek tüketiminin artırılmasından geçiyor. Çünkü ekmeğin uzun süre bayatlamadan saklanmasına imkan tanıyan paketli ekmeklerle israfı yüzde 50’ye varan oranlarda azaltmak mümkün.

Ekmeği israf etmeden derin dondurucuda 6 aya kadar saklamak mümkün
Ekmeğin Türk toplumunun temel besin maddesi olduğunu ve 2007 yılında yılda 200 kilo kişi başı ekmek tüketimi ile dünyada en çok ekmek tüketen ülke olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girdiğimizi vurgulayan Doygun Ekmek Pazarlama Müdürü Burcu Özcan, “Ekmekle ilgili bu kontrolsüz israfa dur demek gerekiyordu. Bu yüzden bakanlığımızın imzasını taşıyan “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası” çok önemli ve örnek olması gereken bir adım. Ambalaj Sanayicileri Derneği’nin verilerine göre paketli ekmek tüketimi artarsa, çöpe giden ekmeğin yüzde 50'sini kurtarma şansımız var. Çünkü paketli ekmeği derin dondurucuda 6 aya kadar saklamak mümkün. Yemek istediğinizde ekmek kızartma ve tost makinelerinde ısıtarak ya da kendiliğinden çözünmesini bekleyerek ekmeğinizi ilk günkü tazeliğinde tüketebilirsiniz.” diye konuştu.

Dünyada açlık yüzünden her yıl 6 milyon çocuk hayatını kaybediyor
İsrafın sadece ekmek olarak düşünülmemesi gerektiğinin altını çizen Doygun Ekmek Pazarlama Müdürü Burcu Özcan “Bakanlığın Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası ile 1 yılda 1,1 milyon ton buğday, 2,1 milyar metreküp su tasarrufu sağlandı. Böylece ülke ekonomimiz her alanda kazandı. Birleşmiş Milletler verilerine göre; dünyada açlık ve yetersiz beslenme yüzünden her gün 17 bin, her yıl 6 milyon çocuk hayatını kaybediyor. 900 milyon kişi her sabah açlıktan ölme riskiyle güne başlıyor. Sadece bu rakamlar bile ekmeğimizi israf etmememiz gerektiğini net bir şekilde anlatıyor. İsrafı önlemek için öncelikle ihtiyacımız kadar almayı ve daha da önemlisi aldığımız ürünü doğru koşullarda saklamayı öğrenmeliyiz.” dedi.

Güncelleme Tarihi: 28 Ocak 2014, 17:52

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52