1 elma için 50 kilo fıstık veriyoruz!

Silikon Vadisi’nde yetişen bir ‘elma’yı alabilmek için Gaziantep’teki fıstık üreticimiz 50 kilo fıstık satmak zorunda. Bu trajik bir durum. Katma değerli üretim yapmak mecburiyetindeyiz.

1 elma için 50 kilo fıstık veriyoruz!


Gıdavitrini - Uluslararası KOBİ Toplantısı’nda konuşan Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Bülent Taban, “Silikon Vadisi’nde yetişen bir ‘elma’yı alabilmek için Gaziantep’teki fıstık üreticimiz 50 kilo fıstık satmak zorunda. Bu trajik bir durum. Katma değerli üretim yapmak mecburiyetindeyiz” dedi.

Türkiye’nin ilk katılım bankası Albaraka Genel Müdür Yardımcısı Bülent Taban, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen “KOBİ’ler için İslami Finans’ın Düzenlenmesi ve Etkinleştirilmesi” başlıklı panelde katılım bankacılığı özelinde değerlendirmelerde bulundu.
Üretimde ve ihracatta katma değerli üretime vurgu yapan Taban, “Silikon Vadisi’nde yetişen, hepimizin cebinde olan bir ‘elma’yı alabilmek için Gaziantep’teki fıstık üreticimiz 50 kilo fıstık satmak zorunda kalıyor. Aynı elmayı satın alabilmek için 65 kilo fındık ve 250 kilo çay satmamız lazım. Bu trajik bir durum. Bu rakamlara baktığımızda katma değerli ürün üretmek mecburiyetindeyiz” dedi. 

Taban, Türkiye’nin dünyada marka haline gelmiş, yaptığı ihracatlarla dikkat çeken şirketlerin başarı hikayelerine de değindi ve şunları söyledi:
“KOBİ bankasız, banka KOBİ’siz olamaz. KOBİ’lerin bankaların finansal desteğine ihtiyaçları var. Türkiye için inovasyon kapasitesini geliştirmek olmazsa olmazımız. Türkiye’nin başarı hikayesi, inovasyon kapasitesinin geliştirilmesinde gizli.”

Sunumunda, KOBİ bankacılığının Türkiye’de bugüne kadar aldığı yolu, Albaraka’nın faaliyetlerini ve gelecek hedeflerini değerlendiren Taban, “Türkiye ihracatının yüzde 57’sini KOBİ’ler gerçekleştiriyor. Türkiye’deki işletmelerin yüzde 99’u KOBİ’lerden oluşuyor. Dünyada banka kredilerinden KOBi’ler yüzde 52’lik bir oran alırken, Türkiye’de bu oran yüzde 26 seviyelerinde. Türkiye’yi ilk 10 ekonomi arasında görmek çok ciddi bir iddia. Bu anlamda en büyük görev KOBİ’lere düşüyor” değerlendirmesini yaptı. 

“KOBİ’lerin finansal erişim kabiliyetlerinin arttırılması gerekiyor” diyen Taban, katılım bankaları ve KOBİ faaliyetleri ile ilgili ise, “Katılım bankaları, genetik yapısı gereği KOBİ bankacılığına uygun. Bizim bir borcu yeni bir borçla kapatmak gibi bir felsefemiz yok. Biz doğrudan üretim faktörlerini finanse etmek durumundayız, buda bizi doğal Kobi bankası haline getiriyor. Faizsiz bankacılık KOBİ’lerin en doğal destekleyicisidir. Müşterilerimize her an destek olabilmek adına 550 KOBİ danışmanımız, 210 şubemizde hizmet veriyor” yorumunda bulundu. 

Güncelleme Tarihi: 05 Şubat 2016, 18:24

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52