Yağmur incir üreticisini üzdü

Dünyada incir üretiminin merkezi olan Aydın’da kuraklık nedeniyle sezona kötü giren üreticiler, dolu ve yağmurla birlikte tüm ümitlerini kaybetti.

Yağmur incir üreticisini üzdü
Türkiye ve dünyada kaliteli incir üretiminde ilk sırada yer alan Aydın’da yeni sezona kuraklık ve hastalık nedeniyle buruk giren incir üreticileri, yağış ve fırtınanın neden olduğu zarar nedeniyle büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Aydın’da incir üretiminin yoğun olarak yapıladığı ilçelerden olan Nazilli, Kuyucak, Köşk ve Sultanhisar ilçelerinde geçtiğimiz Cumartesi günü etkili olan sağanak yağış, dolu ve fırtına incir üreticilerini olumsuz yönde etkiledi.

Etkili olan dolu ve gök gürültülü sağanak yağış özellikle hasat sezonunun devam ettiği ve en kaliteli incirlerin yetiştiği dağ köylerinde büyük zarara oluştu. İncir hasadı için tarlaya gitmeye hazırlanan üretici, yağışın ilk ürünlere büyük zarar vermesi nedeniyle büyük zarar etti. Yağmurla birlikte yere düşen incirler, çamurla kaplanarak kalitesini kaybetti. Yağmurun yanı sıra etkili olan fırtınanın ağaçlarının dalarlını silkelemesi sonucu, dalında oluşmayı bekleyen incir meyveleri de yere döküldü.

Son yılların en kurak yılını geçiren Aydın’da kışın kurak geçmesi ve yağışın az olması nedeniyle incirde rekolte ve kalite kaybı yaşandı. Yüksek nem nedeniyle de iç çürüğü ve akma gibi hastalıklarla karşı karşıya kalan incir üreticisi, sezona büyük hayal kırıklığı ile girdi. Elinde kalan ürününü en iyi şekilde değerlendirmek isteyen üreticiler, doğu ve sağanak yağışla birlikte bütün umutlarını kaybetti. Yağışla birlikte zararı bir kat daha artan incir üreticileri, yetkililerden yardım istedi.

Güncelleme Tarihi: 09 Eylül 2014, 09:42

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52