Çanakkale Rusya'dan umutlu

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, Rusya'nın ambargo kararının, Türkiye'de sebze ve meyve üreticilerini memnun ettiğini söyledi.

Çanakkale Rusya'dan umutlu
Rusya'nın, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gıda ithalatı ambargosu kararı alması, Türkiye'nin domates üretim merkezlerinden Çanakkale'de son turfanda için hazırlık yapan çiftçileri umutlandırdı. Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, Rusya'nın ambargo kararının, Türkiye'de sebze ve meyve üreticilerini memnun ettiğini söyledi.
Rusya yönetiminin, Türkiye'ye karşı olumlu tutum sergilemesini beklediklerini anlatan Ulus, "Piyasa alımları için yüzünü tekrar Türkiye'ye dönen Rusya, hangi ürünleri alacağına karar verecek. Sebze ve meyve ağırlıklı olacağını düşünüyoruz. Bu nedenle domates fiyatlarının, ihracatın da etkisiyle üretici lehine olacağına inanıyoruz" dedi. Ulus, domateste son turfandanın 15 Eylül'den sonra toplanacağını dile getirdi.

Çiftçilerin en büyük umudunun bu dönemde fiyatların artması olduğunu vurgulayan Ulus, "Rusya'ya ihracat olursa üreticiyi tatmin eden fiyatlar çıkacaktır. Zaten 25-30 kuruşa mal satmaya alışkın olan üreticiler, bugün 70 kuruşa ulaşan fiyatları görünce seviniyor. Bu ay ortalarında artması beklenen dış satımın, özellikle Rusya'ya yapılacak domates ihracatının, fiyatları da biraz olsun artıracağı kanaatindeyiz" ifadesini kullandı.
Tarım sektöründe bu sene farklı bir iklim yaşandığını anımsatan Ulus, küresel ısınmanın etkilerinin Türkiye'de çok fazla hissedildiğini kaydetti.
Kış mevsiminde pek görülmeyen yağmurların çiftçileri çok endişelendirdiğine dikkati çeken Ulus, şöyle konuştu: "Ne ekip biçeceğine daha düne kadar karar veremeyen çiftçi, mayıs ve haziran yağmurlarıyla bir nebze olsun rahatladı. Buğday verimi sezonda yüzümüzü güldürdü. Karpuzda iyi başlayan bir sezon vardı ama kötü bitti. Kavun sezonu ise dikim alanları ve yağışların fazla olması nedeniyle sıkıntılı geçti. Kavunun büyük bölümü, toplanamadan tarlada kaldı ve üretici çok fazla zarar etti. Domates sezonunun ortalarındayız."

Güncelleme Tarihi: 10 Eylül 2014, 12:33

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52