Hatay'da Osmanlı Mutfağı rüzgarı

Hatay'da düzenlenen “Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri” etkinlikleri kapsamında Tarihi Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’nde 16. asır Osmanlı döneminin mutfağı vitrine çıkarıldı.

Hatay'da Osmanlı Mutfağı rüzgarı
Hatay Valiliği koordinasyonuyla Hatay İl Yenilik Platformu Projesi kapsamında düzenlenen “Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri” etkinlikleri kapsamında Payas ilçesinde bulunan Tarihi Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’nde 16. asır Osmanlı döneminin mutfağı günümüz insanı ile buluşturuldu.

Gerçekleşen etkinlikte tarihi külliyenin avlusunda odun ateşinde pişirilen16. yüzyıl Osmanlı dönemine ait ballı incirli Mahmudiye tavuk, kabuniye pilav, kuzu kavurma, helva ve Osmanlı şerbeti döneme ait giysilerle servis yapan aşçılar tarafından konuklara ikram edildi. Restore edilerek yeniden ayağa kaldırılan ve turizme kazandırılan muhteşem güzellikteki tarihi yapı içerisinde yer sofralarında gerçekleşen servis konukların yoğun ilgisini çekti.

Servisin, o döneme ait giysilerle sunulmasıyla tarihi külliye bir kez daha eski günlerini yaşarken konuklar da o dönemin havasını soluma fırsatı yakaladılar. Etkinlikte, Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özge Samancı da dönemin mutfak kültürü hakkında katılımcılara bilgi verdi. Etkinlik kapsamında tarihi han içerisinde düzenlenen el sanatları sergisinde de Payaslı kadınların ürettikleri el emeği göz nuru ürünler ve sanatçıların birbirinden güzel tabloları yer aldı.

Güncelleme Tarihi: 09 Eylül 2014, 10:12

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52