Turunçgil pazarında kriz uyarısı!

ZMO Adana Şube Başkanı Semih Karademir, Rusya krizi nedeniyle domates üreticilerinin yaşadıkları sıkıntıların, turunçgil üreticilerinin yaşayacağı sorunlar için haberci olduğunu iddia etti.

Turunçgil pazarında kriz uyarısı!


Türk Mühendis ve Mimarlar Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, Rusya krizi nedeniyle bugünlerde Antalya’da domates üreticilerinin yaşadıkları sıkıntıların 2016 yılı eylül, ekim, kasım ve aralık aylarında Adana’da turunçgil üreticilerinin yaşayacağı sorunların habercisi olduğunu söyledi.
 
ZMO Adana Şube Başkanı Semih Karademir, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde (ÇGC) düzenlediği basın toplantısında tarım gündemine ilişkin açıklamalar yaptı. Geçtiğimiz aylarda Türkiye ile Rusya arasında yaşanan gerilimin uluslararası etkilerinin çok tartışıldığını hatırlatan Karademir, “Aynı tartışmalarda bu gerginliğin Türkiye’nin tarımına ve de özellikle tarımsal dış ticaretine gerginliğin Türkiye’nin tarımına ve de özellikle tarımsal dış ticaretine olumsuz etkileri olacağı da konuşulmuştu. Bu gerginliğin etkileri dış ticaret verilerinde kendini göstermeye başladı. Henüz kesin konuşmak için erken olsa da yayınlanan verilere bakarak mevcut durumdaki değişmeyi kısaca yorumlayabiliriz” şeklinde konuştu.


"YAZIN MEYVE İHRACATI DA AZALACAK"
TÜİK rakamlarına göre 2015 Ocak ayında Türkiye’nin Rusya’ya yaklaşık 315 milyon dolarlık ihracat yaptığını hatırlatan Karademir, aynı kalemin 2016 Ocak ayı için 107 milyon dolara gerilediğini kaydetti. İthalatın ise 1.9 milyar dolardan 1.3 milyar dolara gerilediğini belirten Karademir, ithalatın yüzde 30, ihracatın ise yüzde 66 azaldığını ifade etti. Tarımsal dış ticaret değerlerini de açıklayan Karademir, şöyle devam etti:
“Akdeniz İhracatçıları Birlikleri Genel Sekreterliği, 2015/2016 Ocak-Şubat ayı için sektör değerlendirme raporu yayınlandı. Rapor, durumun vahametini gözler önüne seriyor. Rapora göre Türkiye’nin 2015 Ocak-Şubat’ı ile 2016 Ocak-Şubat’ını değer olarak karşılaştırırsak toplam narenciye ihracatı yüzde 34, taze sebze ihracatı yüzde 29, taze meyve ihtiyacı ise yüzde 4 azalmış. Tabii ki meyve ihracatının mevcut politik gerginlikten az etkilenmesinin başlıca sebebi mevsim. Eğer bu gerginlik devam ederse yaz aylarında meyve ihracatının da oldukça azalacağını öngörmek zor değil.”

"İHRACAT SADECE RUSYA’DA DÜŞMEDİ"
TMMOB ZMO Adana Şube Başkanı Semih Karademir, rapora göre aynı dönem için ihracatta en fazla azalışın elma, çay, domates, portakal, mandalin, çilek, üzüm gibi ürünlerde yaşandığına dikkat çekti. Karademir şunları kaydetti:
“Ülkeler bazında en fazla azalış Rusya ile yaşanmış. Rusya ile toplam yaş meyve ve sebze ihracatı, 2015 Ocak-Şubat’ta 143 milyon dolarken, 2016 Ocak-Şubat’ta 38 milyon dolara düşmüş. Yaklaşık yüzde 73’lük bir düşüş söz konusu. Sadece Rusya ile değil, Irak ile yüzde 23’lük, Suriye ile yüzde 45’lik, Bulgaristan ile yüzde 26’lık düşüşler de söz konusu. Bu düşüşler Ukrayna, Romanya, Beyaz Rusya ve İsrail ile yapılan ihracat artırılarak karşılanmaya çalışılsa da bunun da işe yaramadığı, toplam tarımsal ihracatta yaşanan düşüşten anlaşılıyor.”

“YENİ PAZARLAR İÇİN YARDIM EDİLMELİ”
Bugünlerde Antalya’da domates üreticilerinin yaşadıklarının 2016 yılı eylül, ekim, kasım ve aralık aylarında Adana’da turunçgil üreticilerinin yaşayacağı sorunların habercisi olduğunu söyleyen Karademir, şöyle konuştu:
“Ülkemizde uzun süredir küçük çiftçiler üretime devam etmekte zorlanmaktadır. Kırsal bölgelerden kopmak zorunda kalan küçük ve orta ölçekli çiftçilerimizin kentlere göç etmek zorunda kaldığı uzun süredir bilinmektedir. Yaşanan bu krizin etkilerinin de en çok küçük ve orta ölçekli üreticilerimizde görüleceğini tahmin etmek zor değildir. Bu durumda çok geç olmadan yetkilileri üreticilerimizi desteklemeye davet ediyoruz. İhracatçılarımıza yeni pazarlar bulunması konusunda yardım edilmelidir. Bu sırada yaşanacak zararları minimuma indirmek için çiftçilerimiz çeşitli koruma önlemleri ile desteklenmelidir.” iha.com.tr

Güncelleme Tarihi: 09 Mart 2016, 16:21

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52