Tüketicinin yeni gözdesi "Japon armudu"

Bilecik'in Osmaneli ilçesinde, lezzeti ve görünümüyle cinslerinden ayrılan Naşhi (Japon) armudunun hasadına başlandı.

Tüketicinin yeni gözdesi
Halk arasında "Japon armudu" olarak bilinen ve elma ile kavun arasında bir tada sahip naşhi meyvesinin hasadına Osmaneli ilçesinde başlandı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bilecik İl Müdürü Alparslan Dankaz, dünyada Asya armudu, Çin veya elma armudu olarak tanınan naşhinin üretim ve ticaretinin Doğu Asya'da, Çin, Japonya ve Kore'de ayrıca Yeni Zelanda ve Şili'de önemli miktarlarda yapıldığını belirtti.

İlçeye bağlı Çerkeşli Köyü'nde çiftçilikle uğraşan Mehmet Aslan ise yaptığı açıklamada, naşhi adıyla bilinen Japon armudunun, diğer armut çeşitlerinden farklı özelliklere sahip olduğunu belirterek şimdiden tüketicinin gözdesi olduğunu söyledi.

Üzerinde benekleri bulunan bir elma tipinde ve armut ile kavun karışımı farklı bir aromaya sahip olduğunu anlatan Aslan, naşhi armudunun genellikle Marmara Bölgesi'nde yetiştirilmesine rağmen, yoğun bir pazar talebi oluşturulamadığını kaydetti.

Naşhi armudunun fazla bilinmediğini ve tanıtımının fazla yapılmadığını ifade eden Aslan, naşhin meyvesinin hasat döneminin 10 Ağustos'tan itibaren başladığını ve şu anda damak tadı olarak en iyi kıvamında olduğunu belirtti. Aromasının hem armut hem de kavun tadını andıran bir özelliği olduğunu, şeker oranının çok yüksek olduğunu damak tadının ise deveci armudundan daha üstün denilebileceğini de ifade eden Aslan, bu meyvenin tüketicinin yeni gözdesi olacağını da sözlerine ekledi.

“Damak tadını bir sefer tadan, bir daha meyve almaya çıktığında, naşhiyi mutlaka soracaktır.  Şu an 50-60 ton civarında bir ürün elde edebiliyoruz ancak ilerleyen yıllarda çok daha fazla talep ve üretim olacağını ümit ediyoruz.”diyen çiftçi Mehmet Aslan naşhi armudunun bir diğer özelliğini de uzun sürelere dayanıklı ve depolamaya çok müsait olması şeklinde niteledi. Meyvenin ağustosta depoya girmesine rağmen, nisan ayına kadar kendi özelliğini hiç kaybetmeden depoda bekleme özelliği olduğunu da kaydeden Aslan “Ürün kendisini hiç bozmadan depoda 8 ay garanti bekleyebiliyor. Elmadan çok farklı. Yani depolandığında kendi özelliklerini, suyunu kaybetmiyor.” dedi.

Asya armudu olarak da bilinen naşhi armudunun anaç fidelerini, 2007 yılında yurtdışından getirttiklerini anlatan Aslan, halkın naşhiyi yeni yeni tanımaya başladığını özellikle Karadeniz Bölgesi'nde Trabzon halkının çok sevdiğini sözlerine ekledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52