Su ürünlerinde dev işbirliği

Türk su ürünleri ihracatçıları, Norveç Su Ürünleri Konseyi ile balık tüketimi konusunda işbirliğine gidiyor.

Su ürünlerinde dev işbirliği
Norveç'in Trondheim şehrinde 13-16 Ağustos 2013 tarihlerinde düzenlenen Aqua Nor 2013 Fuarı'na katılan Türk su ürünleri ihracatçıları, sektördeki teknolojik gelişmeleri yakından gözlemleme imkanı buldu.

Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı ve Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, fuar çerçevesinde Norveç Su Ürünleri Konseyi (NORGE) ile de toplantı yapma imkanı bulduklarını belirterek, "Konsey yetkilileri ile yaptığımız görüşmede önümüzdeki dönemlerde ortak bir proje ile su ürünleri tüketiminin artırılmasına yönelik yapılması planlanan çalışmanın temellerini attık. Avrupa Birliği ülkelerinde kişi başına balık tüketiminin yılda 20 kilogramın üzerinde olduğunu düşünürsek, ülkemizde de şu anda 8 kilogram seviyelerinde olan kişi başına yıllık su ürünleri tüketimi çok düşük seviyelerde kaldığını görüyoruz, umarım yakın zamanda ülkemizdeki balık tüketimi de daha yüksek seviyelere ulaşır." şeklinde konuştu.

Söz konusu fuarın, ağırlıklı olarak kültür balıkçılığına yönelik olduğunu ifade eden Kızıltan, şunları kaydetti: "Fuar süresince kültür balıkçılığı ile ilgili en yeni sistem ve ekipmanları inceleme imkanı bulduk. Bu sistemlerin ülkemizde uygulanabilirliği konusunda araştırmalarda ve gözlemlerde bulunduk. Bunun yanında, Norveç'in üçüncü büyük üreticisi durumunda olan ve 2013 yılında toplam 116 bin tonluk üretim gerçekleştiren Salmar firmasının somon çiftliklerini ve paketleme tesislerini gördük. Norveç'in özellikle işleme tesisleri bakımından son derece ileri seviyelerde olduklarını ancak ülkemizde de özellikle son on yılda görülen gelişmenin en büyük ihracat pazarımız olan Avrupa ülkeleri tarafından da takip edildiğini gördük."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52