Kuraklık turşu çeşitlerini de etkiledi

Kuraklık turşu çeşitlerini de etkiledi Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve kuraklık Karadeniz'de turşu çeşitlerini de etkiledi.

Kuraklık turşu çeşitlerini de etkiledi
Bu yıl hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve kuraklık Karadeniz'de turşu çeşitlerini de etkiledi. Bölgede aşırı sıcaklardan dolayı başta fındık ve kivi olmak üzere birçok ürün etkilenirken, oluşan kuraklıktan çeşit çeşit turşu kuran işletmelerin çeşitlerinde azalmaya neden oldu. Ordu'nun Perşembe ilçesinde kurduğu turşu çeşitleri ile  "Vonalı Celal" olarak da bilinen turşucu Celal Öztürk'ün oğlu Hasbi Öztürk, kuraklık nedeniyle çeşitlerinde ciddi azalma olduğunu söyledi. Öztürk, bu yıl kurak hava nedeniyle turşu çeşidinde sorun yaşadıklarını bu nedenle tezgahlarının boş kaldığını belirtti.
Turşu kurmak için ürün bulmakta zorluk yaşadıklarını ifade eden Öztürk, "Babamla yıllardır bu işi yapıyoruz, ilk defa turşu çeşidimiz bu kadar azaldı" dedi. Geçtiğimiz sezon 150'ye yakın turşu çeşidi kurduğunu, bu yıl ise 80-90 civarında turşu çeşidi yapabildiğini anlatan Öztürk, uzun yıllardır turşu işiyle uğraşan bir işletme olarak sofraların vazgeçilmez yemeklerinden olan turşuları özenle hazırlayıp müşterilerine sunmaya çalıştıklarını söyledi. Her yıl olduğu gibi bu yıl da gurbetten gelen vatandaşların kendilerine uğrayarak turşularından satın alıp yakınlarına götürdüklerini ifade eden Öztürk, önceki senelerde hep 100'ün üzerinde turşu çeşitleri olmasına rağmen bu yıl havaların kurak gitmesiyle ürün bulmakta sıkıntı çektiklerini belirtti. Celal Öztürk, kuraklık ve sel  gibi nedenlerle sebze ve meyvelerin olmadığını olanların ise hasat edilmeden kuruduğunu anlattı.

"Turşu için ürün bulamıyoruz"
Turşu kurmak için ürün bulmakta zorluk çektiklerini de anlatan Öztürk, "Şu anda yeşil domates başta olmak üzere, fasulye, biber çeşitleri, yöresel bitkilerimiz, patlıcan ve tirmit (mantar) bulmada ciddi anlamda sorun yaşıyoruz. Sadece bizim bölgemizde değil başka bölgelerde de turşu için ürün bulamıyoruz. Ürün olmayınca da çeşitlerimiz oldukça azaldı. Tahminlerimize göre bu yıl 80-90 civarında turşu çeşidimiz olacak” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52