Tigem arıcılık için kolları sıvadı

Tigem'in mevcut faaliyetlerinin yanı sıra arıcılık faaliyetlerine de başladığı ve şu anda 4 işletmede, 2 bin kovan olduğu bildirildi.

Tigem arıcılık için kolları sıvadı

TİGEM Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden, yaptığı açıklamada, TİGEM'in tarım ve tarıma dayalı sanayinin ihtiyacı olan her türlü mal ve hizmetleri üretmek amacıyla kurulduğunu hatırlatırken, kuruluşun gerek hayvancılıkta, gerek bitkisel üretimde, gerekse tohumculukta son derece önemli fonksiyonları olduğunu söyledi.

TİGEM'in mevcut faaliyetlerinin yanı sıra arıcılık faaliyetlerine de başladığını bildiren Bilden, şu anda 4 işletmede, 2 bin kovanlarının olduğunu ifade etti.
Arıcılık faaliyetlerine başlarken asli amaçlarının bal üretimi olmadığına işaret eden Bilden, “Arı, tohumculukta çok önemli bir argümandır, çiçekten çiçeğe konar döllenmeyi kolaylaştırır, birinci amaç. İkinci amaç da tabii bal üretimi” diye konuştu.

Arılar işletme işletme gezecek
Bu yıl 15 ton bal üretmeyi hedeflediklerini belirten Bilden, arıcılık faaliyetlerine dönük bir ekip kurduklarını ve bu ekibin arıları hangi işletmede çiçek varsa oraya götüreceğini kaydetti.

Bilden, “Mesela Dalaman İşletmesi'nde narenciye var, narenciyenin çiçek açma döneminde Dalaman'a götürecekler, sonra Iğdır'a, Karacabey'e diğer işletmelere” dedi.

Amaçlarının 3 yıl içerisinde arıcılık faaliyetlerini 10 bin kovanda sürdürmek olduğunu ifade eden Bilden, bu şekilde bal üretimini 100-120 tona çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Tohumların kalitesi de artacak
TİGEM'in tohumculuk alanındaki çalışmaları dikkate alındığında, arıcılık faaliyeti ile tohumların da kalitesini artırmış olacaklarını belirten Bilden, şunları kaydetti:
“Biz damızlıkçı bir kuruluşuz, hem büyükbaş ve hem de küçük baş hayvanlarımız var.

Bu faaliyeti sürdürürken, tabii bunlardan süt de elde ediliyor. Aslında süt üretimi bizim asli görevimiz değil ama her yıl 40-50 bin ton sütümüz var satıyoruz. Yani ticari anlamda bir ürün verince onu değerlendiriyoruz.

Bala da böyle bakmak gerekiyor. Tohumlardaki döllenmeyi kolaylaştırmak için yapacağımız arıcılık faaliyetinin sonucunda da bal elde edeceğiz. Sonbahar gibi ya da Ağustos'tan sonra ilk sağım olacak, ilk sağımla birlikte piyasaya çıkacağız. TİGEM'in ürettiği ballar için bu yıl bir anlamda deneme yılı olacak. Bir mal markası belirlemedik, önce bir üretim başlasın, markası, tescili, ticari kısmına da bakarız”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52