Hem meyvesi hem yaprağı kazandırıyor

Türkiye'deki üzüm üretiminin yaklaşık yüzde 35'inin karşılandığı Mersin'in Tarsus ilçesindeki bağlarda hasat edilen ve sofralarda sarma olarak tüketilen yaprağın kilosu, 2,5-3 liradan alıcı buluyor.

Hem meyvesi hem yaprağı kazandırıyor

Türkiye'deki üzüm üretiminin yaklaşık yüzde 35'inin karşılandığı Mersin'in Tarsus ilçesindeki bağlarda hasat edilen ve sofralarda sarma olarak tüketilen yaprağın kilosu, 2,5-3 liradan alıcı buluyor. Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, zengin ürün deseniyle adından söz ettiren yörenin, Türkiye'nin önemli üzüm üretim merkezlerinden biri olduğunu söyledi. İlçeye bağlı köylerde ve bazı beldelerde 200 bin dönüme yakın alanda üzüm üretimi yapıldığını belirten Ergezer, Yalova incisi, ergin çekirdeksiz, kardinal, sultani, yöreye özgü Tarsus beyazı ve diğer bazı çeşitlerin toplamından, geçen yıl 400 bin tona yakın rekolte sağlandığını ifade etti.

Hasadı devam eden üzüm rekoltesinde bu yıl yüzde 25 oranında artışla 450 bin tonluk hasat beklendiğini anlatan Ergezer, "Ancak pazar sıkıntısı var. İnşallah üreticilerimiz meyveleri gerçek değeri üzerinden satar ve zarar etmez" dedi. Ergezer, meyvesi gibi üzümün yaprağının da üreticilere kazandırdığını, bu yıl 3 bin tona yakın hasat olacağını tahmin ettiklerini söyledi. Binbir zahmetle bağlarda genellikle kadınlar tarafından toplanan asma yaprağının, çiftçiler veya küçük esnaf tarafından ilçenin farklı yerlerinde satışa sunulduğunu belirten Ergezer, şöyle konuştu: "Bu yıl olumlu hava koşulları üzüm bağlarına yaradı. Asma yaprakları yağışların etkisiyle çok iyi gelişti. Ulaş, Dedeler, Kerimler, Taşkuyu, Sarıveli, Sayköy, Damlama ve Alibeyli gibi 30'u aşkın köyde üzümden önce asma yaprağı hasadı başladı. Zaman zaman büyüyen yapraklar yeniden hasat edilerek talepte bulunanlara satılıyor. Bu yıl üreticiler 3 bin tona yakın yaprak hasadı yapacak. Yılın her mevsiminde sofralarda aranan yemeklerden sarma yapımında kullanılan asma yaprağı, kilosu 2,5-3 liradan alıcı buluyor. Yaz mevsiminin bereketini kışa taşımak isteyen ev hanımları, aldıkları ürünü salamura yapıp veya naylon poşetlere doldurup buzdolabında muhafaza ediyor. Ürünler içi doldurularak sofraya servis edilip afiyetle tüketiliyor.' Ergezer, bağ sahiplerinin dışında yörede müstakil evlerin sahiplerinin de yetiştirdikleri asmalardan topladıkları yaprakları yemek yapımında kullanmayı gelenek haline getirdiklerini kaydetti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52